Social 30 Iulie 2007 23:20
La Festivalul Sighisoara Medievala, programul oficial a fost dublat de manifestarile spontane ale tinerilor participanti, mult mai spectaculoase si mai riguros planificate.

Cateva mii de turisti au vizitat cetatea, au pozat tabaragiii, au cumparat ce le-a cazut la mana, dar au si lasat un gunoi de nedescris.

Organizatorii incheie deja prima zi de festival: este ora 0.30 si tocmai s-a terminat, in Piata Cetatii, proiectia celebrului film de groaza mut Nosferatu, cu actorul de nationalitate romana Bela Karoly in rolul vampirului. Superb lucrata, proiectia in aer liber a fost dublata de trupa de menestreli bucuresteni Einuiea, care a compus in timp real coloana sonora pentru acest film. Abia cateva zeci de participanti au ramas sa priveasca, reusind sa se desprinda o vreme de spectacolul vietii care se derula intre timp pe spatiile verzi din preajma bisericilor sau din "goana" dupa suveniruri de la tarabele insirate ca la talcioc de-o parte si de alta a tuturor pasajelor. In lumina slaba de felinare, furnicarul de oameni parea agitat ca si cand s-ar fi apropiat furtuna.

Stingerea oficiala a amplificat numai dorinta de boemie a tinerilor. Colonizati in grupuri numeroase, in jurul unor chitaristi anonimi, copii de 14 ani si adulti in toata regula s-au asezat cu nadejde pe dalele prafuite si au cantat. "In codrul verde nu se mai pierde/ nu se mai vede urma de cal/De la izvoare nu mai apare/Umbra calare a unui haiduc", urla intr-un glas zecile de voci tinere. Atmosfera aduce acum cu Sighisoara din urma cu 5-6 ani, plina epoca hippie pentru adolescentii scapati vreme de 3 zile de sub ochii vigilenti ai parintilor. Dar muzica pe care o canta e muzica "Sighisorii", a nostalgicilor, Vali Sterian, Phoenix, Cargo, Doru Stanculescu cu Haidi-Hai, Vama Veche.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.