Presedinta Asociatiei Medicilor de Familie Bucuresti, dr. Rodica Tanasescu, a declarat astazi pentru NewsIn, ca medicii de familie au mai prescris si in anul 2004 retete compensate cu 90% pentru pensionarii cu venituri mici, insa a precizat ca programul a functionat doar cateva luni.

"Compensarea asta 90% pentru pensionari este un vis frumos dar se poate transforma foarte usor intr-un cosmar", a spus dr. Tanasescu. Medicul a explicat ca in 2004 fondurile pentru toate medicamentele compensate s-au epuizat din cauza programului de compensare cu 90% pentru pensionari si ca restul persoanelor care aveau drept la medicamente compensate cu procente mai mici, la vremea respectiva de 50% si de 65% nu au mai putut beneficia de aceste facilitati din cauza epuizarii fondurilor.

Medicul Rodica Tanasescu a atras atentia asupra faptului ca situatia se va repeta daca va fi reintrodusa aceasta masura. Ea a adaugat ca o problema de care autoritatile nu au tinut cont atunci cand au proiectat programul compensarii cu 90% pentru pensionari a fost tocmai cea de protectie sociala.
"Erau persoane asigurate care aveau salarii mai mici decat pensiile de 6 milioane, dar ei nu puteau beneficia de compensare 90%, desi erau apti de munca, iar daca ar fi fost tratati bine cu medicamente performante, s-ar fi intros mai repede la serviciu si ar fi fost un beneficiu pentru societate", a spus dr. Tanasescu.

Premierul Tariceanu a anuntat, la inceputul lunii, intentia Executivului de a acorda, din 2008, medicamente compensate in proportie de 90% pentru pensionari, masura fiind conditionata insa de functionalitatea de la 1 septembrie a sistemului informatic de gestionare a cheltuielilor Casei de Sanatate.

"Daca sistemul informatic intra in functiune de la 1 septembrie atunci o masura suplimentara despre care va pot spune de pe acum este compensarea cu 90% a tuturor medicamentelor. Nu garantez, nu imi place sa promit si sa nu fac, dar daca sistemul informativ va functiona vom lua aceasta masura", a declarat Tariceanu. Solicitarea de introducere a masurii de referitoare la compensarea cu 90% a medicamentelor pentru pensionari a fost formulata de PSD in textul motiunii simple depuse la Senat, in luna iunie, pe teme de sanatate, motiune care a fost respinsa si nedevenind astfel obligatorie pentru Guvern.

PSD a cerut ca sistemul de acordare a medicamentelor compensate si gratuite sa revina forma din ultima parte a anului electoral 2004, cand Guvernul Adrian Nastase a decis acordarea de medicamente compansate in proportie de 90% pensionarilor. Masura a fost aplicata doar un an, pentru ca a fost eliminata de Guvernul Tariceanu in vara anului 2005.