Social 26 Iulie 2007 23:06
„Butterfield 8“, tradus in premiera la Editura Rao, este singurul sau roman bazat pe un fapt real.
Prima pagina a ziarelor americane din vara lui 1931 era confiscata de o stire stupefianta pentru acele vremuri: Starr Faithfull, o femeie de 25 de ani, a fost gasita inecata pe o plaja din Long Island. Nici fata si nici circumstantele in care a murit nu erau comune: Starr Faithfull batea barurile ilegale, care inflorisera in New Yorkul paralizat de prohibitie, cunostea o multime de domni respectabili pe care-i numea „prieteni“ si tinea un jurnal plin cu detalii care sfidau morala vremii.

Trei ipoteze stateau in picioare, dar nici una nu putea fi dovedita: sinucidere, accident sau crima? Vara s-a scurs, ziarele au continuat sa speculeze la limita credibilului, insa cazul a ramas nerezolvat, asa ca pina la urma si jurnalistii, si publicul si-au pierdut interesul pentru povestea din Long Island. John O'Hara a facut front separat. Cind s-a apucat sa scrie „Butterfield 8“, avea deja un roman la activ, „Appointment in Samarra“ („Intilnire in Samarra“) si foarte multe de spus. A facut-o in acest roman, singurul pe care l-a scris plecind de la un fapt real. Ca O'Hara a pornit de la povestea unei fete deloc cuminti si a terminat prin a scrie povestea unui oras care-i seamana intru totul, cum e New Yorkul, nu e decit dovada ca fictiunea, atunci cind e facuta de profesionisti, inseamna mai mult decit reconstituirea fidela a unui fapt de viata.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.