Social 26 Iulie 2007 13:39
Orice forma de abuz asupra informatiilor din bazele de date cu caracter personal ale clientilor, precum si refuzarea furnizarii de informatii catre persoanele avizate vor fi sanctionate cu amenzi de la 10.000 pana la 50.000 de lei, da declarat la Targul Mures, Alina Savoiu, sefa biroului juridic din cadrul Autoritatii Nationale de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal.

Prezenta de asemenea la Tg Mures, Georgeta Basarabescu, presedintele Autoritatii Nationale de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP), a spus ca Legea nr. 677/2001, referitoare la prelucrarea datelor cu caracter personal, nu a fost implementata corespunzator. Legea, desi este conforma Directivei Europene 95/46/EC, nu respecta reguli referitoare la culegerea de date personale sau dezvaluirea acestora.

Alina Savoiu a adaugat ca legislatia in domeniul culegerii si prelucrarii datelor cu carater persoanl trebuie respectata de toti operatorii in domeniu, fie ca sunt ambasade, consulate, autoritati publice sau societati comerciale.

“Orice autoritate publica sau societate comerciala, care instaleaza camere video de supraveghere trebuie sa informeze ANSPDCP asupra scopului amplasarii si duratei stocarii imaginilor. Exceptie de la aceasta obligativitate fac institutiile care urmaresc un interes legitim sau care protejeaza interesul public. Datele referitoare la orientari sexuale, sanatate, religie, etnie etc. pot fi culese si inregistrate doar cu acordul persoanei respective”, a declarat Savoiu. Aceasta a mai spus ca, pana in prezent, ANSPDCP a inregistrat 4.478 de notificari referitoare la prelucrarea datelor personale.

Potrivit Legii nr. 677/2001, referitoare la prelucrarea datelor cu caracter personal, operatorii - persoane fizice sau juridice de drept privat sau drept public - au obligatia sa notifice ANSPDCP orice prelucrare de date cu caracter personal. Potrivit Alinei Savoiu, cei care nu notifica ANSPDCP in momentul in care opereaza astfel de date, sau care informeaza incorect, pot fi amendati cu sume cuprinse intre 500 si 10.000 lei.
Din ianuarie 2006, de la infiintarea ANSPDCP au fost inregistrate 140 de plangeri privind incalcarea dreptului la viata privata, informeaza NewsIn.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.