Social 23 Iulie 2007 00:23
Romanii muncesc cele mai multe ore pe an, alaturi de polonezi si unguri, dintre toti lucratorii din UE, cele mai putine ore de munca efectuandu-se in Franta, Germania, Danemarca si Suedia, potrivit datelor Biroului european de statistica, Eurostat

Angajatii romani au muncit anul trecut, in medie, 41,3 ore saptamanal, peste media europeana, de 40,5 ore, nivel care plaseaza Romania pe locul cinci la nivelul blocului comunitar, dupa Marea Britanie, Austria, Letonia, Slovenia, potrivit datelor Biroului european de statistica, Eurostat.

Spre comparatie, salariatii din Austria si Marea Britanie lucreaza, in medie, 42,4 ore saptamanal, in timp ce letonii si slovenii muncesc 42,2 ore, respectiv 41,4 ore.

Cel mai redus timp de munca se inregistreaza in Olanda - 38,9 ore, urmata de Belgia - 39 ore, Franta - 39,1 ore si Finlanda - 39,2 ore saptamanal.

Romania inregistra anul trecut o rata a angajarii de 53% pentru persoanele cu varsta cuprinsa intre 15 si 64 de ani, si una de 34,5% in cazul grupei de varsta 55-64 de ani.

Rata angajarii reprezinta ponderea personalor angajate din populatia totala cu varsta cuprinse intre 15 si 65 de ani, si respectiv 55-64 de ani.

Cele mai mari rate ale angajarii sunt inregistrate in Danemarca (77,4%), Olanda (74,3%), Suedia (73,1%), Marea Britanie (71,5%) si Austria (70,2%).

Romania, ultimele locuri in UE la numarul zilelor de concediu platit

Potrivit Eurofound, exista diferente mari intre statele membre UE, in ceea ce priveste numarul total de zile libere pe care lucratorii le au anual, studiul relevand ca in unele tari muncitorii au cu aproape trei saptamani si jumatate mai mult timp liber decat in altele. Astfel, suedezii au 42 de zile libere si de concediu, pe an, in timp ce in Estonia lucratorii au doar 26.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.