Majoritatea aditivilor alimentari, cunoscuti sub denumirea generica de E-uri, reprezinta un atentat la viata oamenilor daca sunt consumati in exces. Efectele acestor substante se regasesc si dincolo de moarte - sustin specialistii europeni - din cauza lor existand deja un numar ingrijorator de cazuri cand mortii nu mai putrezesc.

Cercetari recente au demonstrat ca acest fenomen este provocat de consumul de conservanti sintetici, adica de E-uri. "Cancerul este un sindrom polifactorial, dar si alimentatia nesanatoasa poate fi o cauza a declansarii bolii. Din patru cazuri de cancer, trei pot fi evitate daca alimentatia este corecta", avertizeaza prof. univ. dr. Gheorghe Mencinicopschi.

Aditivii alimentari au fost folositi inca din antichitate pentru prepararea diverselor alimente, dar producatorii de azi, in goana lor dupa productii si vanzari cat mai rentabile, ofera consumatorului neavizat din ce in ce mai multe produse care contin E-uri, dezvoltand astfel o industrie profitabila a aditivilor alimentari. Cat de constienti suntem de pericolul care ne pandeste dupa fiecare aliment pe care il consumam? Iata o intrebare la care si romanii incep, timid, sa caute un raspuns.

Exista aproximativ 3.000 de E-uri

Astazi, industria alimen­tara europeana utilizeaza circa 313 aditivi si 2.600 de arome naturale si artificiale. Parlamentul European a aprobat, la data de 10 iulie a.c., patru rapoarte privind simplificarea procedurilor de autorizare pentru aditivii alimentari, arome si enzime, obiectivele principale fiind ridicarea standardelor in siguranta alimentara, dar si intensificarea cercetarilor si a competitivitatii in industria europeana de resort.

Pentru un gust minunat, pentru un aspect proaspat si o culoare spectaculoasa, unii producatori folosesc
E-uri din abundenta, fara sa informeze cumparatorul asupra continutului real de aditivi alimentari ce intra in componenta produsului si nici despre efectele nocive pe care le au acestea asupra organismului.

Aditivi peste tot

E-urile sunt substante care intra in componenta majoritatii produselor alimentare pe care le gasim in rafturile magazinelor. Simbolul acestor aditivi este litera "E", urmata de un grup de trei - patru cifre. Cum aditivii alimentari sunt utilizati in scopul mentinerii indelungate a calitatii produselor, pentru imbunatatirea gustului, mentinerea culorii si a consistentei produselor, dar si in scopul controlarii aciditatii si alcalinitatii produselor, numarul trebuie sa reprezinte si categoria din care E-ul respectiv face parte.

Citeste si:

Dupa afirmatiile specialistilor, consumul zilnic al aditivilor alimentari duce - mai devreme sau mai tarziu - la deteriorarea sanatatii. Testele stiintifice efectuate in ultimii ani au dus la concluzia ca unele E-uri prezinta un grad mare de nocivitate.

Dar nu toate. Pentru a asigura consumatorilor o alimentatie fara riscuri, tarile membre ale Uniunii Europene fac eforturi imense pentru a rescrie lista cu aditivi alimentari clasificati in functie de nocivitatea lor. Exista aditivi care sunt considerati cancerigeni, altii sunt doar "periculosi", dar sunt si E-uri fara grad de risc. Oricare ar fi categoria din care fac parte, aditivii alimentari trebuie sa fie folositi conform legislatiei Uniunii Europene, care se straduieste sa faca ordine in acest domeniu.

Eticheta-cartea de vizita

Cele mai multe E-uri se regasesc in dulciuri si in mai toate alimentele grase: margarina, mustar si mezeluri, dar si in paine, supe concentrate, bere si chiar in guma de mestecat. Chiar daca eticheta de pe produs aduce unele lamuriri, in sensul ca pe ea sunt trecute E-urile, informatiile, in sine, sunt neclare.

Daca cititi pe eticheta unui produs ca pentru prepararea lui s-au folosit arome identice celor naturale, coloranti sau conservanti, deja trebuie sa va puneti intrebarea daca este sanatos sa cumparati acel produs, pentru ca toate aceste adaosuri sunt, de fapt, E-uri.

Fara o precizare clara a substantelor folosite in procesul de fabricare este riscant sa consumi un produs ce contine aditivi. intotdeauna trebuie sa ne intrebam de ce nu sunt precizate E-urile pe eticheta? Nu cumva pentru ca sunt daunatoare?

Comisia Europeana este institutia care va gestiona lista cu produsele aprobate, ce vor constitui subiectul unor analize de risc din partea Autoritatii Europene pentru Siguranta Alimentara (AESE).