Social 23 Iulie 2007 22:49
In perioada 23 iulie-3 august, fundatia Teatrul Fara Frontiere realizeaza un program de studiu pentru artistii din domeniul teatrului, un program compus din doua workshop-uri, reunite sub titlul Masterclass – metode alternative/complementare de studiu a artei actorului.
Cele doua workshop-uri sunt dedicate metodei Michael Chekhov si metodei americanului Sanford Meisner. Activitatile sunt sustinute de catre prof. Eugen Buica, director artistic Acting Corps, Los Angeles, SUA. Eugen Buica a absolvit cursurile Universitatii Pennsylvania si „The Neighborhood Playhouse” din New York, unde a studiat cu legendarul Sanford Meisner. Dupa care a lucrat cu George Shdanoff, asociatul lui Michael Chekhov. Este fondatorul si directorul artistic al „The Acting Corps”, una dintre cele mai bune scoli de actorie de la Hollywood. Printre artistii care au frecventat cursurile scolii se numara: Claire Danes, Leonardo DiCaprio, Tobey Maguire, Margaret Cho, Sasha Cohen. Metoda Sanford Meisner, care se va prezenta in perioada 23-27 iulie, urmareste sa faca actorii „sa traiasca adevarat in conditii imaginare”. Tehnica pune accentul pe indeplinirea reala a unei actiuni, pe scena, pentru a lasa emotia si subtextul sa se construiasca de la sine, sa reiasa din adevarul actiunilor si a relatiilor dintre personaje, in loc ca actiunile sau emotiile sa fie 'jucate'. De-a lungul carierei sale, Meisner a lucrat cu nume celebre precum: Robert Duvall, Gregory Peck, Bob Fosse, Jon Voight, Jeff Goldblum, Grace Kelly, Sydney Pollack, Arthur Miller, David Mamet.

Coloana vertebrala a metodei Michael Chekhov (30 iulie-3 august) este gestul psihologic (GP-ul), care consta in corporalizarea dinamicii interioare intr-un gest exterior, necesar pentru descoperirea personajului. Exercitiile sugerate de metoda lui Michael Chekhov imbunatatesc echilibrul dintre minte si corp, sporind receptivitatea actorului la impulsurile psihologice. Se experimenteaza tehnici si exercitii bazate pe improvizatie pentru dezvoltarea imaginatiei creatoare si incurajarea expresiei sinelui in deplina libertate. Mai mult decat un curs de actorie, aceasta tehnica ghideaza spre constientizarea pornirilor inconstiente si revolutioneaza tehnica actoriceasca prin apelul la elemente importante precum: atmosfera, gest spiritual etc, neexcluzand, totusi, aplicarea oricarei alte tehnici actoricesti deja stiute. Proiectul Masterclass - metode alternative/complementare de studiu a artei actorului beneficiaza de sprijinul Administratiei FCN, a Institutului Cultural Roman si a Universitatii Nationale de Arta Teatrala si Cinematografica 'I. L. Caragiale'. La workshop-uri pot participa actori, regizori, scenografi, teatrologi, studenti.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.