Social 6 Iulie 2007 23:07
Vioara Guarnieri a fost evaluata la suma de doua milioane de euro de expertul Cezar Marin, Muzeul "George Enescu" intentionand sa solicite aceasta suma de la Banca Nationala a Romaniei pentru a asigura instrumentul.

"Exista un expert al Ministerului Culturii si Cultelor, Cezar Marin, pe care l-am contactat, dar nu are autorizatie de evaluare, ci de clasare a unui astfel de instrument. Nu stiu daca evaluarea poate fi recunoscuta. Nu stiu daca expertul poate emite un certificat de evaluator. Am apelat la Cezar Marin pentru ca nu exista in Romania o persoana autorizata in acest sens", a declarat pentru Mediafax Laura Manolache, directorul Muzeului "George Enescu".

Totusi, ministrul Culturii si Cultelor, Adrian Iorgulescu, a anuntat joi, in cadrul unui briefing de presa, ca vioara Guarnieri a fost evaluata la suma de doua milioane euro. Ministrul a declarat ca nu stie cine a expertizat vioara.

Evaluarea viorii va fi urmata, potrivit Laurei Manolache, de asigurarea acesteia. "Dorim sa contactam Banca Nationala a Romaniei pentru a ne sponsoriza in vederea asigurarii viorii Guarnieri. La valoarea aceasta nu putem conta decat pe o sponsorizare", a explicat Manolache. Ea a precizat ca vioara Guarnieri nu a fost clasata in patrimoniul cultural national, categoria tezaur, deoarece clasarea ar impune, conform legislatiei din domeniu, ca instrumentul sa nu mai fie atins. "Vioara Guarnieri nu a fost clasata, nici nu dorim deocamdata acest lucru. Am facut o adresa la Ministerul Culturii in acest sens, pentru ca actuala legislatie din domeniu prevede ca obiectele ca tezaur sa nu mai fie atinse, fapt pentru care am solicitat o modificare a legislatiei inainte de a clasa instrumentul", a spus Laura Manolache.

Totusi, vioara Stradivarius a fost clasata recent in categoria tezaur a patrimoniului cultural national si urmeaza sa fie data prin concurs, spre folosinta, unui tanar muzician roman. In ceea ce priveste punerea in circuitul artistic a viorii Guarnieri, la care a cantat George Enescu, Laura Manolache a sustinut ca nu s-a luat inca o decizie, insa sunt vizate doua variante, fie organizarea unui concurs pentru darea in folosinta unui violonist, fie folosirea acesteia la evenimente speciale.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.