ZOIA: NU CRED CA SUNT EI!

La 16 ani de la Revolutia din 1989, de cand sotii Ceausescu au fost executati si ingropati in mare graba, fiica acestora, Zoia Elena Ceausescu, doreste sa afle adevarul despre locul unde au fost inhumati parintii. In acest scop, Zoia Elena Ceausescu a dat in judecata, pe 10 martie 2005, Ministerul Apararii Nationale si Administratia Cimitirelor si Crematoriilor Umane. Ea cere in instanta ca Ministerul Apararii Nationale sa faca dovada ca parintii au fost inhumati in Cimitirul Ghencea Civil prin deshumarea lor si prin efectuarea unei expertize medico-legale. In acelasi timp, ea a cerut in instanta obligarea Administratiei Cimitirelor si Crematoriilor Umane la concesionarea unui loc de veci in Cimitirul Ghencea pentru reinhumarea parintilor, daca se va dovedi ca au fost intr-adevar ingropati in acest cimitir.

Printre actele depuse de reclamanta se numara si certificatul de deces al lui Nicolae Ceausescu, certificatul medical constatator al mortii lui Nicolae Ceausescu si certificatul de deces si cel constatator al mortii Elenei Ceausescu. Procesul va avea loc la Judecatoria sectorului 6, primul termen acordat fiind la 1 aprilie 2005, ora 13.30, fara nici un fel de pacaleala.

Privitor la acest proces, George Georgescu, directorul Administratiei Cimitirelor si Crematoriilor Umane, a declarat: "Zoia Ceausescu cere intr-adevar ceva corect si cred, in opinia mea, ca ar trebui sa i se accepte. In plus, deshumarea se face la 7 ani, ori de atunci au trecut mult mai multi" "In ceea ce priveste concesionarea a doua locuri pentru reinhumare nu exista nici o problema. Mai ales ca, in momentul in care cineva este ingropat, mormantul se concesioneaza automat rudelor. In cazul sotilor Ceausescu nu a fost posibil acest lucru", a mai adaugat George Georgescu.

Executati in Targoviste, in ziua de Craciun si sub privirile unor viitori demnitari si depozitari ai multor taine ale Revolutiei din ’89, sotii Ceausescu au avut parte de o inmormantare anonima. De altfel, acest ritual conspirativ, petrecut in Cimitirul Ghencea si numai in prezenta unui grup foarte restrans de "actori", a nascut, in timp, diverse legende si multa neincredere in ceea ce priveste identitatea celor doua cadavre, puse in gropi fara cruce. Mai mult, in fiecare din cei 15 ani postdecembristi, in ziua de 26 ianuarie, locul de veci a devenit o tribuna a nostalgicilor "Epocii de aur".


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.