Proiectul de lege initiat de catre PSD a fost salutat de catre toate gruparile politice si va fi trimis presedintiei spre promulgare, informeaza NewsIn.

Deputatul PSD Marian Sarbu a tinut sa multumeasca tuturor grupurilor parlamentare, nominalizandu-i pe peremisti, pedisti si udemeristi. Dedicatia speciala a fost rezervata insa premierului Tariceanu, care ar fi dovedit o "intoarcere catre viata de zi cu zi a cetatenilor". El a explicat ca impactul legii va fi destul de mare pentru ca un agricultor va ajunge la o pensie de sase milioane, ceea ce reprezinta o majoarare cu doua milioane.

Peremistul Ioan Manzana a spus ca si cei 322 de parlamentari care urmau sa fie aruncati de la balcon, ca si ceilalti au dovedit ca se pot situa de aceeasi parte a baricadei atunci cand este vorba de "interesul cetatenilor".

Conservatorii au fost usor suparati, deputatul Petru Calian afirmand ca din cauza unor jocuri de culise, proiectul PC care prevedea majorarea extinsa a pensiilor nu a fost aprobat.

De asemenea, democratul Gheorghe Barbu a acuzat faptul ca ministrii liberali Varujan Vosganian (finante) si Paul Pacuraru (munca) nu au prezentat concret solutiile de finantare a acestei masuri. El a mai avertizat ca PD va urmari cu atentie modul in care vor fi elaborate bugetele de stat si de asigurari sociale pentru a veghea ca acest proiect sa nu se dovedeasca a fi o minciuna electorala si o sursa de deziluzii pentru pensionari.

Liberalii, prin vocea deputatului Nini Sapunaru, a sustinut ca majorarea pensiilor a fost o prioritate a Cabinetului Tariceanu, lucru reflectat si de programul de guvernare asumat inca de la inceputul mandatului. El a mai afirmat ca, in buna parte, introducerea cotei unice a facut posibila o astfel de masura, dar Romania trebuie sa tina cont si de angajamentele fata de UE.

Adoptarea actului normativ pesedist care prevede majorarea punctului de pensii este, al nivelul Legislativului, prima mare cedare a Cabinetului Tariceanu II in fata presiunilor practicate de oamenii lui Mircea Geoana.Legea a fost aprobata dupa ce, initial, liberalii afirmasera ca nu exista resurse financiare de sustinere a masurilor social-democrate propuse de PSD si dupa ce pesedistii amenintasera cu motiune de cenzura si cu blocarea legii prin care Guvernul este abilitat sã emita ordonante pe perioada vacantei parlamentare.

Deputatii au aprpbat in aceasta dimineata, pe articole, propunerea legislativa a PSD privind majorarea pensiilor, in baza acordului politic la care s-a ajuns in cadrul comisiei de munca si care prevede o crestere a punctului de pensie cu 37, 5%, incepand din 2008.

Proiectul PSD a fost aprobat de plen, pe articole, cu doar 13 deputati prezenti in sala de sedinte. Conform regulamentului, pentru dezbaterea si adoptarea pe articole a unei legi nu este nevoie de un anumit cvorum. Proiectul va fi aprobat in sesiunea de vot final, programata pentru ora pranzului. In conditiile in care nici macar pesedistii nu s-au obosit sa vina la dezbaterea care era stabilita inca de ieri, pentru ora 8.30, aprobarea pe articole a fost facuta pe banda rulanta, fara nici un fel de interventii din partea alesilor.