Mai multi piloti americani au facut o demonstratie de maiestrie la bordul unor avioane de lupta, in jurul orelor 14.00. Este vorba de formatia de acrobatie a Fortelor Aeriene ale Statelor Unite ale Americii, „Thunderbirds”, alaturi de care au evoluat 25 de avioane ale Fortelor Aeriene Romane.

Acesta este primul turneu european pe care pilotii americani il fac dupa atacurile de la 11 septembrie. Incepand din martie si pana in octombrie ei vor avea 70 de showuri in 9 tari si in 22 de state americane.

Pilotii sunt capabili sa faca manevre extrem de fine, la o viteza naucitoare. „Vom executa toate tipurile de loopinguri, vom trece foarte aproape unul de celalalt, la viteze foarte mari, vom zbura foarte aproape unul de altul, la un metru distanta”, spune maiorul Chris Austin. „Acolo sus e ca si cum ai ridica o greutate foarte mare. E o presiune enorma asupra ta. Dar noi suntem antrenati. Siguranta e foarte importanta. Si, in timp, te obisnuiesti. Eu zbor de 10 ani”, marturiseste mr. Samantha Weeks.

Cei sase piloti ai echipei de acrobatie a aviatiei militare americane au aratat ce inseamna precizie la bordul unui supersonic. Cu exceptia comandantului lor, un locotenent colonel, toti pilotii din Thunderbirds au in jur de 30 de ani. Din echipa fac parte si doua femei pilot. Fiecare pilot are cel puin 1.700 de ore de zbor pe F 16. Insa, nici unul nu ramane in echipa de acrobatie mai mult de doi ani, timp in care sunt plecati in turnee cam 400 de zile. Oriunde se duc, sunt priviti cu admiratie. E a doua oara cand Thunderbirds vin in Romania.