Romania se afla pe primul loc intre 37 tari din lume privind numarul de profesori care au raportat acte de violenta ale elevilor in timpul orelor

In Romania 70% dintre tineri se tem sa se duca la ore din cauza actelor de huliganism, care, conform statisticilor, se petrec cel putin o data pe saptamana.

O solutie pentru diminuarea cazurilor ar fi ca fiecare scoala sa aiba un psiholog scolar sau macar un medic scolar. Psihiatrii spun ca principala problema este lipsa comunicarii.

Conform unui studiu international efectuat de Organizatia Mondiala a Sanatatii in 37 de tari, Romania este nominalizata pe primele locuri la violenta in scoli.
Peste jumatate din profesorii romani raporteaza acte de huliganism la orele lor sau au nevoie de protectie pentru securitatea lor sau a altor elevi.

In cealalta parte a balantei se afla Olanda, cu 7%. Studiile au demonstrat ca cel putin unul din patru elevi de clasele VII-VIII se teme sa nu fie atacat sau sa devina victima violentei in scoli. Cel mai mare procent din acest punct de vedere se intalneste in Ungaria (75%), la scor strans
aflandu-se Romania.

Aproape 70% din elevii romani se afla in aceasta situatie, ducandu-se cu teama la ore. Pe locul trei in topul insecuritatii scolare se afla filipinezii (60%). scolile din Danemarca si Singapore sunt cele mai sigure, deoarece, conform datelor, doar 6% din cursanti se tem de acest lucru, respectiv 8%. Germania si Statele Unite ale Americii se gasesc cu 22%, respectiv 26%.

Fenomen raspandit in lume

Potrivit altor studii, prevalenta acestui fenomen o reprezinta actele de huliganism care se produc cel putin o data pe saptamana. De exemplu, un studiu israelian a aratat ca aproape o treime din elevii care frecventeaza scoli elementare si licee si aproape un sfert din studentii aflati in unitatile superioare de invatamant considera violenta ca fiind o mare problema in scolile in care invata. Violenta in scoli este un fenomen care framanta toate societatile si ea se produce la toate scolile de diferite niveluri. Spectrul ei este extrem de larg manifestandu-se pe scara larga in relatia elevi-elevi pana la profesori-elevi.

Totusi cercetatorii au semnalat diferente intre modurile in care se manifesta aceste comportamente deviante in cele 37 de tari dar care sunt greu de explicat.

Pe de-o parte, fenomenul nu este legat de rata criminalitatii, a divorturilor sau de procentul minoritatilor etnice. Dar pe de alta parte aceste situatii sunt in conexiune cu indicatorii sociali, cum ar fi privarile economice, varsta, calitatea sistemului scolar etc.

De obicei profilul psihologic al celor care suporta acte de cruzime din partea colegilor este urmatorul: tinerii anxiosi, fara protectie, persoanele sensibile, tacute, care nu au nici macar un prieten bun in scoala. Totusi elevii agresivi isi manifesta deseori furia si asupra profesorilor sau parintilor. Conform unui studiu al profesorului Barry Nurcombe, de la Universitatea Queensland, numit "Prevalenta tulburarilor la copii si adolescenti", deseori tinerii cu probleme mintale de sanatate provin din familii sarace, cu o apreciere negativa despre sine, cu performante scolare slabe.

Adolescentii cu probleme de sanatate mintala sunt cuprinsi in rapoarte privind rata sinuciderilor sau consumatori de tigari, bauturi alcoolice sau droguri.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.