Echipa de chirurgi condusa de medicul Mihai Lucan din cadrul Institutului de Urologie si Transplant Renal din Cluj-Napoca a reusit sa efectueze, in premiera mondiala, un transplant partial de rinichi la un copil de numai 3 ani. Copilul a primit o parte dintr-un rinichi de la mama sa prin procedura transplant de hemirinichi.

Bogdan Ionescu, din Bucuresti, suferea de insuficienta renala si facea dializa de la 9 luni din cauza unei boli congenitale. Mihai Lucan a precizat ca dializa nu realiza decat o epurare partiala a organismului copilului, provocand efecte secundare care au alterat starea generala a acestuia. El a explicat ca in acest context singura solutie a fost transplantul, iar cea care si-a oferit rinichiul a fost mama sa. Mama donatoare se simte bine. Medicii sustin ca operatia a fost o reusita si ca micutul poate urina singur.

O echipa de chirurgi condusa de prof. dr. Mihai Lucan, din cadrul Institutului de Urologie si Transplant Renal din Cluj-Napoca, a reusit sa efectueze, in premiera mondiala, un transplant partial de rinichi la un copil de numai 3 ani. Copilul a primit o parte dintr-un rinichi de la mama sa prin transplant de hemirinichi. Medicii sustin ca operatia a fost o reusita si ca micutul nu mai are nevoie de dializa.

Bogdan Ionescu suferea de inuficienta renala si facea dializa de la 9 luni din cauza unei boli congenitale. "Facea dializa de sase ori pe zi. Se introducea in burta lui un lichid special pentru a prelua toxinele din organism", au spus medicii clujeni.

Mihai Lucan a precizat ca dializa nu realiza decat o epurare partiala a organismului copilului, provocand efecte secundare care au alterat starea generala a acestuia.

El a explicat ca in acest context singura solutie a fost transplantul, iar cea care si-a oferit rinichiul a fost mama sa.

Un handicap major in aceasta operatie a fost disproportia de volum, greutate corporala si volum de sange intre parinti si copil.

Mama, care fost in ultima instanta aleasa, are 63 kg, un debit cardiac de 6 l/minut si debit renal de 1,2 l/min., iar copilul care a implinit 3 ani in aceste zile in spital are 12 kg, debit cardiac de 1,9 l/min. si debit renal de 0,39 l/min.
Toate calculele realizate impreuna cu specialisti de la Institutul Inimii din Cluj au evidentiat incapacitatea organismului copilului de a revasculariza eficient rinichiul mamei dupa operatie, de aceea era nevoie de un henitransplant, a explicat profesorul.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.