Ministerul Transporturilor studiaza posibilitatea finantarii reabilitarii Garii de Nord Bucuresti prin accesarea fondurilor europene, concesionare, parteneriat public-privat sau credite externe, decizia depinzand de studiu de fezabilitate, a declarat directorul CFR, Constantin Manea, citat de NewsIn.

Gara de Nord ar putea fi reabilitata din 2008 cu fonduri europene "Exista in studiu patru variante referitor la modul in care se sa faca reabilitarea Garii de Nord. in 2006 a existat o propunere pentru reabilitarea statiei Bucuresti Nord printr-un parteneriat public privat, dar nu a fost finalizata. in situatia parteneriatului noi participam cu valoarea mijloacelor fixe, iar celalalt partener cu investitiile, dar pentru a-si amortiza cumva investitia ar fi trebuit un numar de ani sa gestioneze si sa ii intre toate veniturile in urma in ceea ce se realiza cu Gara de Nord. Probabil si cu redeventa de o anumita valoare. Acest lucru nu a fost foarte bine studiat desi s-a facut, si asta poate fi folosit in oricare situatie, o evaluare a spatiilor existente. Sunt modele in Europa unde aceste situatii au fost foarte bine rezolvate, respectiv Budapesta, Praga. De aceste exemple ar trebui noi sa tinem cont si sa luam anumite idei pe care sa le aplicam", a explicat pentru NewsIn, directorul CFR Infrastructura.

Potrivit acestuia, cel mai probabil reabilitarea Garii Nord se va face prin fonduri europene. "O alta solutie care ar trebui gandita mai bine ar fi accesarea de fonduri prin Planul Operational Sectorial pentru Transporturi. si este o situatie care ar putea fezabila incepand cu a doua jumatate a anului 2008 cand am putea sa pregatim proiectul care sa ne ofere posibilitatea sa ne luam fonduri", a mai spus Manea.

Totodata, compania are in vedere concesionarea statiei sau obtinerea unui credit extern, astfel incat sa poata fi obtinuta finantarea pentru reabilitarea Garii de Nord. "Ar mai fi o solutie concesiunea. Legislatia in domeniu nu este incat atat de clara pentru o solutionarea prin concesionare. Pe de alta parte, in 2004, statia Bucuresti ar fi trebuit sa primesca bani printr-un credit extern, insa ulterior s-a renuntat la idee", a completat reprezentantul Ministerului Transporturilor.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.