In ianuarie 2004 s-au nascut primele siameze romane lipite in zona capului: Anastasia si Tatiana. Desi impart tesuturi si vase de sange, gemenele nu au functii ale creierului comune. Desi au stiut inca din timpul sarcinii ca vor avea siameze, parintii fetitelor nu s-au gandit sa renunte la ele. "Daca esti credincios stii ca orice copil conceput trebuie sa se nasca. Unii inteleg gresit, dar copilul nu este un drept al parintelui, ci un dar", explica tatal fetelor, Alin Dogaru. Cele doua fetite sunt acum la Dallas, asteptand operatia de separare.

Tatiana si Anastasia au venit pe lume in 13 ianuarie 2004. Nimeni nu poate sa spuna care dintre ele a fost prima, intrucat cele doua fetite sunt... un tot, fiind lipite in zona capului. Desi stiau acest lucru de cand gemenele aveau 19 saptamani, parintii lor nu s-au gandit nici o clipa la sa renunte la sarcina. Din motive religioase, din motive umane, cert e ca asa le-a spus sufletul. Mai intai au sperat ca aparatele medicale mint. Cand nasterea a confirmat ca aveau dreptate au inceput sa creada tot mai tare ca fetele vor putea fi separate printr-o interventie chirurgicala. Acum sunt la un pas de implinirea acestui vis, doar ca mai au nevoie de un... miracol: operatia costa minimum doua milioane de dolari, bani pe care cei doi n-ar putea sa-i agoniseasca nici in zece vieti. in primavara anului 2003, Alin si Claudia au trait o mare bucurie afland ca urmeaza sa li se nasca un copil. "Sotia mea pierduse doua sarcini dupa ce a nascut-o pe Maria, asa ca am fost foarte fericiti", spune parintele. La prima ecografie, pe care Claudia l-a facut-o in saptamana a noua, cei doi au aflat ca asteapta, de fapt, gemeni.

"Medicul ne-a spus chiar de-atunci ca sunt foarte apropiati. Dar n-a putut sa ne spuna daca sunt lipiti", rememoreaza, Alin Dogaru. A fost insa suficient ca sotii Dogaru sa inceapa sa-si faca ganduri. "Exact in acea perioada cumparasem o carte despre viata intrauterina, pentru una din lucrarile mele. Iar Claudia, rasfoind cartea, a deschis exact la capitolul despre gemeni monozigoti, unde se vorbea despre diviziunea neterminata... A avut o strangere de inima". Au preferat sa nu se gandeasca deloc la aceasta varianta. in august au venit sa-si petreaca vacanta in Romania, iar in septembrie, cand s-au intors in Italia, s-au dus din nou la ecograf. "Era 19 septembrie, iar sarcina era in saptamana a 19-a. Era cert ca fetitele sunt lipite in zona craniana, iar ginecologul ne-a facut o programare pe 2 octombrie, la un specialist din Bologna", spune preotul. Oricum, tot ceea ce stiau despre fetitele lor erau datele furnizate de aparate. Iar acestea, spune Alin, se puteau insela. in plus, pe 13 octombrie au aflat, o data cu intreaga planeta, ca doi siamezi egipteni uniti in zona capului au fost separati cu succes in SUA. Iar speranta a renascut in sufletele lor. in decembrie, Claudia a fost programata la o radiografie cu rezonanta magnetica.

"Medicii au observat ca gemenele au vase de sange comune, ceea ce insemna ca nu puteau fi operate imediat dupa nastere", povesteste Alin. Claudia a fost internata in saptamana a 33-a de sarcina. "Am dus-o la spital in 9 ianuarie, iar fetitele s-au nascut, prin cezariana, in 13 ianuarie, la ora 19.40. Cand a iesit sotia din operatie, la 20.30, mi-a spus ca medicii nu i-au aratat gemenele. si pe mine abia m-au lasat sa le vad, pe la ora 23, dupa o gramada de aprobari", spune tatal. Avand in vedere ca a facut o infectie la nastere, care nu i-a dat voie sa coboare din pat, Claudia si-a vazut fetele abia pe 18 ianuarie, cand sotul sau a organizat, la spital, ceremonia de botez, "cu toata randuiala".

Nas a fost un coleg si prieten de-al preotului Dogaru, care in acel moment se afla la studii in Roma. Uneia din fetite i-au pus numele Anastasia (invierea - in greaca), iar celeilalte, Tatiana (Regina Zanelor). Dupa doua saptamani de terapie intensiva, gemenele au fost externate: respirau si mancau singure, ca orice copil normal. "Aveam o strangere de inima, sa nu se intoarca si sa-si faca rau una alteia; sau sa nu cada din patut... Cand erau foarte mici le intoarceam o data la trei ore, sa nu cumva sa se sufoce. Am avut o mica problema si cu hainele, pentru ca nu erau bune decat cele mai largi la gat, care se pot imbraca pe la picioare. in plus, nu putem sa le facem baie ca unor copii normali, asa ca ne-am invatat sa le spalam doar cu buretele", explica tatal. in timp ce sotii Dogaru asteptau un raspuns din partea medicilor de la Roma, sora lui Alin, Patricia, stabilita in Statele Unite, a gasit adresa de e-mail a medicului Kenneth E. Salyer, care ii operase cu succes in 2003 pe cei doi simezi egipteni, si i-a trimis un mesaj la care a primit raspuns chiar a doua zi.

"Medicul era de acord sa analizeze cazul lor si ne-a transmis sa-i trimitem radiografiile fetitelor", le-a mai povestit Alin Dogaru reporterilor de la Clujeanul. I-au scris in aprilie si dupa o luna au primit un raspuns in care doctorul ii spunea ca dupa ce s-a consultat cu toti membrii echipei sale, a ajuns la concluzia ca separarea este posibila, dar ca trebuie sa le evalueze personal pe gemene. Pe 19 octombrie 2004, Claudia, Tatiana si Anastasia urcau intr-un avion cu destinatia Dallas. in SUA fetitele au fost supuse unor minutioase analize. in final, medicii au "votat" pentru separare, mai ales ca in lipsa interventiei sansele de supravietuire ale gemenelor ar fi nule.

"Italienii au promis ca ne ajuta, fiind un caz special. Dar cu romanii nu am reusit nimic", mai spune Alin. A incercat sa le aduca in Romania, dar compania TAROM nu vrut sa sponsorizeze nici macar un loc in avion, sa le poata transporta pe fetite in conditii decente. "American Airlines a putut face acest lucru pentru calatoria in SUA", marturiseste parintele. Nu se simte amaraciune in glasul sau. Pentru ca stie ca fiecare om trebuie sa-si poarte crucea. Dar s-ar bucura sa gaseasca mai multa solidaritate si ingaduinta. Nu pentru el, ci pentru cele doua micute care nu stiu ca ar putea sa se priveasca in ochi, sau sa se sarute pe obraji... Cei care doresc sa-i ajute pe sotii Dogaru o pot face donand bani in conturile cu numerele 25464841300 (in lei) si 25465301300 (in valuta), deschise la Banca Romana de Dezvoltare.

A treia operatie reusita in lume a fost a siamezelor Boaru

* Prima documentare despre siamezi a aparut in anul 1100, in Anglia. Numele, de "siamezi", li s-a dat insa sapte secole mai tarziu, de la Siam (vechea denumire a Thailandei de azi), locul in care s-au nascut, cu pantecele unite, Eng si Chang (foto jos). Cand aveau 17 ani, mama lor, o vaduva saraca lipita, i-a vandut unui negustor scotian si unui capitan de vas englez. Asa au inceput gemenii sa cutreiere lumea, fiind prezentati in spectacole de circ. Dupa patru ani, si-au castigat libertatea si au inceput sa faca turnee pe cont propriu. Au strans o avere considerabila si si-au luat numele Bunker. in drumurile lor prin toate colturile lumii, gemenii au cautat zadarnic un medic care sa-i separe. in 17 ianuarie 1874, Chang, care de trei ani paralizase partial, a murit in somn. Disperat, Eng a chemat un doctor care sa incerce sa-l desparta de fratele mort. Din cauza groazei insa, a murit si el inainte de sosirea posibilului salvator.
* in Romania, cazul in jurul caruia s-a facut cea mai mare valva a fost cel al Linei si Gherghinei Boaru, care s-au nascut cu aproape o cincime a corpului comuna. in vara lui 1982 vestea venirii pe lume a unor siameze intr-o locuinta modesta din Botosani a facut ocolul intregii tari.

La maternitate oamenii ajunsesera sa stea la coada spre a le putea vedea - cu 50 de lei dati medicului - pe cele doua fetite. Dupa sase luni in care au trait lipite una de alta, Lina si Gherghina (in medalion) au fost separate printr-o interventie chirurgicala la o clinica din Elvetia. Era a treia reusita de acest fel la nivel mondial. La 24 de ani, cele doua duc un trai normal, fac cursuri de croitorie si canta in zilele de duminica in corul bisericii locale.
* in urma cu 7 ani, o femeie din satul aradean Peregu Mic a nascut doua gemene cu piepturile lipite, Melinda si Izabela. De la Arad, siamezele au fost mutate la Timisoara. Cu toate ca medicii de acolo le-au spus ca mai trebuie asteptat cam o jumatate de an, Suzana si Emerike Szabo si-au dus dupa trei luni fetitele la Szeged, in Ungaria, unde acestea au fost operate si despartite imediat.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.