La cea de-a 52-a editie a Bienalei de Arta de la Venetia, artistii romani propun o dezbatere despre monument si monumentalitate.
"Low Budget Monuments" este numele proiectului pe care Cristi Pogacean, Mona Vatamanu&Florin Tudor, Victor Man, Christoph Buchel&Giovanni Carmine il prezinta zilele acestea la Pavilionul romanesc de la Venetia. Nu este vorba despre un proiect descriptiv, ci despre o interogatie asupra a ceea ce inseamna monumental contemporan. Miza este aceea de a implica artistii si publicul intr-o polemica despre acest subiect, care, de cele mai multe ori, fie este trecut cu vederea, fie asumat ca atare, dar aproape niciodata chestionat.

Daca exemplul relativ recent al monumentului ridicat de Ghildus in centrul Bucurestiului, atit de controversat, a reusit sa aduca reactii pe termen scurt, monumente continua sa apara, pentru a marca diferite "statement"-uri. De ce se construiesc monumente? Cum simbolizeaza ele ideologia din spatele constructiei? Pot fi ele si altceva decit expresia unui raport de putere? Ar putea ele sa reflecte si alte realitati, mai problematice si mai reprezentative pentru locuitorii unui spatiu decit cele impuse de autoritati? Acestea sint citeva dintre intrebarile pe care autorii proiectului le-au transformat in premisele investigatiei lor.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.