Romania este pe primul loc in Europa intr-un clasament al riscului de infectie cu diferite bacterii mutante, care nu mai raspund la tratamentele cu antibiotice, potrivit unui raport al Centrului European pentru Prevenirea si Controlul Bolilor. Urmatoarele tari in top sint Portugalia, Cipru, Malta si Marea Britanie. "Astfel de bacterii exista in toate spitalele lumii. Aceasta problema nu poate fi redusa la zero, insa trebuie mentinuta la un nivel scazut", explica Simin Florescu, medic specialist boli infectioase in cadrul Spitalului de Boli Infectioase si Tropicale "Victor Babes" din Bucuresti.

Infectiile intraspitalicesti cu germeni rezistenti la antibiotice sint numeroase in tara noastra, potrivit medicilor specialisti. "Singura solutie care poate fi aplicata pentru a diminua numarul acestor infectii este de a respecta normele de igiena si mijloacele majore de dezinfectie cu dezinfectanti puternici", spune Simin Florescu. Cei care sint predispusi la aceste infectii sint pacientii cu o imunitate scazuta si care au organismul slabit.

In momentul in care cazurile de infectii cu germenii mutanti rezistenti la antibiotice depasesc nivelul normal, conducerea spitalului, cu aprobare de la Ministerul Sanatatii, stabileste ce masuri trebuie luate. "Nu exista o regula care sa stabileasca ce e de facut daca situatia scapa de sub control. In functie de decizia conducerii, spitalele pot fi dezinfectate cu solutii extrem de puternice sau pot fi arsi peretii", spune Simin Florescu.