Noul val de premii de la Cannes poate duce la un boom al intregii industrii de film romanesti

Roadele de la Cannes 2007 vor fi culese de intreaga industrie cinematografica autohtona. Premiile aduc glorie, dar si efecte practice - creste interesul strainilor pentru a finanta si distribui film romanesc, pentru a lucra cu actori romani si chiar pentru a filma in Romania.

"Le multumesc lui Cristian Mungiu si lui Cristian Nemescu pentru ce au reusit sa faca pentru noi, ceilalti, din industria filmului. Pentru cel putin doi ani de-acum inainte, orice proiect venit din Romania va fi privit cu interes", spune Ada Solomon, presedintele casei de productie Hi-Film. Efectele au inceput sa se vada "la fata locului", adica la targul de filme de la Cannes, care a avut loc in paralel cu festivalul. Asa cum am aratat in "Adevarul", la inceputul acestei luni, pentru prima data Romania a avut la acest targ un pavilion national cu finantare de la bugetul de stat (prin Departamentul de Comert).

Plan-detaliu pe proiecte romanesti

Chiar daca la festival nu s-au semnat contracte "pe loc", Ada Solomon poate spune ca a gasit noi distribuitori pentru scurtmetrajele produse de casa sa, in SUA, Japonia si Germania.

Iar companii din Germania si Franta s-au aratat dispuse sa contribuie la finantarea unui nou scurtmetraj, de indata ce acesta va gasi finantare si in Romania. Cat priveste proiectele de filmare in Romania, s-au anuntat si producatori americani cu bugete de peste opt milioane de dolari.

"Cred ca putem sa prindem cel putin o coproductie pentru un film cu buget mare, de peste 10 milioane de euro, care sa vina in Romania", spune Mihai Orasanu, de la MDV Film. Compania a gasit distribuitori pentru toate cele 18 filme cu care s-a dus la targ.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.