O luna intreaga, de pe 24 mai pina pe 24 iunie, amatorii de comics-uri pot merge sa vada expozitia "Democratia spaniola in benzi desenate", adusa de Institutul Cervantes si prezentata la Muzeul National de Arta Contemporana. Aviz acelorasi amatori: sa nu va sperie tenta politica si sociala a expozitiei - cei care adora o banda desenata buna vor pleca satisfacuti de la MNAC.

Initiativa celor de la Institutul Cervantes a adus la Bucuresti comics-uri cit se poate de felurite, din perioada 1975 - 2005. Exista si citeva din anii cincizeci, care il ajuta pe privitor sa observe diferenta dintre benzile desenate care puteau aparea in timpul cenzurii franchiste. José María Conget, curatorul expozitiei, ne-a explicat ca, in timpul dictaturii din Spania, au existat incercari de folosire a comics-urilor ca mijloc de critica sociala, insa reprezentantii Comisiilor de cenzura aplicau pedepse aspre, mergind pina la suspendarea publicarii respectivei reviste vreme de un an intreg, ceea ce insemna, fara doar si poate, o condamnare la moarte pentru o publicatie de benzi desenate.

Dupa moartea lui Franco, insa, comics-urile au inceput sa aiba o importanta politica si sociala: s-au publicat in continuare seriile pentru copii, dar au aparut nenumarate reviste destinate unui public adult, care vedea in comics-uri un nou mijloc de expresie politica, o noua forma de a aborda subiecte precum sexualitatea si familia, care fusesera tabu inainte.