Vineri seara, in Club A, studentii de la Jurnalism si Stiintele Comunicarii alaturi de colegii lor din breasla au dezbatut asupra temei “Exprimare libera- de la insulta la calomnie”.Invitati ai acestei dezbateri au fost George Pruteanu, Aurora Martin- consilier al Colegiului Director al Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii si Mihai Coman, decan al Facultatii de Jurnalism si Stiintele Comunicarii.

Vreme de doua ceasuri, studentii au dezbatut pe marginea scandalului provocat de catre Traian Basescu si jurnalista Andreea Pana. De asemenea, alaturi de invitati, studentii au trecut in revista aspecte sensibile ale legislatiei romane privitoare la calomnie si insulta: de ce este calomnia pedepsita penal si nu civil, este bine sa existe autocenzura si mai ales, este ingradita in vreun fel libertatea presei prin mentinerea pedepselor pentru calomnie?

Dezbaterea a fost marcata de un ritm antrenant. Incidentul dintre presedinte si jurnalista Andreea Pana a constituit nucleul discutiei. S-au adus argumente pro si contra pentru incalcarea spatiului privat al presedintelui prin hartuirea sa in supermarket si prin inregistrarea discutiei private dintre el si sotia sa, precum s-au adus si argumente favorabile sau nefavorabile pentru modul in care Andreea Pana a procedat in demersul ei jurnalistic.

Centrul discutiei s-a mutat apoi de la subiectul Traian Basescu la modul in care Vadim Tudor face presa aducand injurii diverselor persoane publice in revista sa, "Romania Mare" si scapand de pedeapsa penala prin simplul fapt ca articolele sale se inscriu in categoria pamflet.

Studentii de la Jurnalism si Comunicare, organizati sub egida evenimentului "Serile FJSC", alaturi de Asociatia Consumatorilor de Media au incercat sa gaseasca raspunsuri tuturor acestor realitati cotidiene.Ei propun periodic subiecte de maxim interes dezbaterilor publice. Intrarea in club este libera.

Sponsorul principal al "Serilor FJSC" este Ursus Breweries. Partneri media: Dilema Veche, 9am , RFI ,
Radio Lynx si Infonews.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.