Dupa inexplicabilele rateuri ca actor din ultimii ani, in care s-a compromis in stupizenii precum seria "Analyze...", seria "Meet...", "Godsend" sau "Hide&Seek", cel care era considerat candva drept cel mai important nume contemporan din cea de-a saptea arta, a revenit!

Robert de Niro are parte, in fine, de un come-back reusit ca actor (intr-un rol, e drept, secundar) si de unul stralucitor ca regizor. "The Good Shepherd", tradus la noi ca "Agentia secreta", este al doilea film din cariera (si) de regizor a lui De Niro, din 1993 incoace, cand realiza "Poveste din Bronx". Nu stiu cate din titlurile penibile reprosate actorului in ultimul deceniu au fost, de fapt, jertfe pe altarul (in)corectitudinii politice, pentru a putea fi lasat in pace ca sa-si implineasca acest proiect curajos.

Banuiesc ca De Niro a lasat de la el ca interpret pentru a nu fi "cenzurat" ca regizor ce a pierdut pe de o parte, a castigat pe de alta: "Pastorul cel bun" i-a iesit aproape perfect! O pelicula de aproape trei ore care sa nu devina monotona, ba chiar sa te tina cu sufletul la gura, e un lucru mai rar. E drept, il ajuta pe De Niro si restul distributiei: Matt Damon, Angelina Jolie, Alec Baldwin, John Turturro, William Hurt, Joe Pesci.

Edward Nilson, eroul principal al povestii cu spioni, martor al sinuciderii propriului parinte, este recrutat de CIA in perioada de inceput a acesteia. Ajuns la maturitate, eroul, (jucat ireprosabil de catre Damon) traieste paranoia Razboiului Rece, cand deviza era "sa n-ai incredere in nimeni", nici macar in sotie (interpretata aici de Jolie).

Suspiciosul Edward, agent de baza al CIA, isi traieste viata intre extaz si agonie, urcand treptele puterii politice dar ramanand un nefericit in comunicarea cu cei din jur, adica un singuratic. De Niro surprinde aceasta neimplinire sufleteasca intr-o pelicula la care a "lucrat" 10 ani (!) si pe care a produs-o alaturi de celebrul Coppola.

Recuperandu-si bugetul de 85 milioane de dolari, "Agentia secreta" intra in culise de arhiva pana acum bine pazite, personajele fiind inspirate de membrii existenti ai serviciilor de spionaj din SUA anilor 40. Una peste alta, "The Good Shepherd" este unul din filmele anului, iar in duelul De Niro Al Pacino, primul conduce clar in 2007 cu 1-0, filmul acesta fiind pana acum capodopera sa de la "The Heat" incoace unde se intalnea intr-un razboi actoricesc cu acelasi Al, "micul actor mare", pe care-l mai "invingea" o data.