Capitala trebuie sa-si extinda reteaua de canalizare cu 636 km pana in 2007 * Acestea sunt cerintele integrarii

Autoritatile Capitalei au un obiectiv dificil pentru indeplinirea Directivei europene privind epurarea apelor uzate, asumata de Guvern prin inchiderea capitolului 22 privind protectia mediului, respectiv rezolvarea problemei retelei de distributie a apei si canalizare pana in 2007, informeaza Mediafax. Pe scurt, Directiva 91/271/CEE - privind epurarea apelor uzate orasenesti - prevede ca fiecare localitate sa aiba, printre altele, o retea de canalizare bine pusa la punct, care sa deserveasca toata populatia unui oras. "Pentru Bucuresti, acest lucru ar insemna extinderea retelei de canalizare cu cateva sute de kilometri, adica in zonele periferice ale orasului.

Aceasta obligatie revine autoritatilor locale, termenul final fiind 2007", a declarat Sanda Petrisor, director adjunct al Agentiei pentru Protectia Mediului Bucuresti (APMB). Cu alte cuvinte, potrivit directivei europene, autoritatile Capitalei au la dispozitie mai putin de doi ani pentru a extinde reteaua de canalizare a orasului cu 636 km (adica de la 2571 km, cat este in prezent, la 3177 km). "Cerintele europene presupun extinderea retelei la 3177 km, pentru a acoperi necesitatile intregului oras. Cerintele sunt foarte stricte, iar orice tergiversare pentru inceperea lucrarilor de extindere ar insemna o aminare a momentului integrarii Romaniei in UE", a mai spus Petrisor. In prezent, potrivit statisticilor municipale, in jur de 1800 de strazi periferice ale Bucurestiului sunt lipsite de retele de apa si canalizare. In plus, 40% din reteaua existenta de canalizare are durata de viata expirata si trebuie inlocuita.

Pentru extinderea si modernizarea retelei de canalizare, municipalitatea si primariile de sector ar trebui sa investeasca 352 milioane de euro (aproape echivalentul bugetului municipiului Bucuresti pe anul 2005), potrivit unei estimari a specialistilor in mediu. "Toate aceste lucrari trebuie sa fie finalizate pana in 2007, potrivit directivei europene, dar si reglementarilor legale in vigoare. Primariile, chiar daca nu au sumele necesare pentru acest proiect extrem de costisitor, trebuie sa stie ca UE pune la dispozitie sume imense, nerambursabile, pentru proiecte edilitare. Numai proiecte sa existe. Ori, pana la aceasta ora, nu stim sa se fi realizat un asemenea plan", a mai spus adjunctul APMB. Pentru implementarea Directivei privind apele uzate, la nivel national, este nevoie de o investitie care depaseste 22 de miliarde de euro.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.