Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) a anuntat ca soferii romani isi pot achizitiona in acest an roviniete, pentru a circula pe drumurile publice, care vor fi valabile de la 7 zile la un an. Singura problema e ca CNADNR nu a tiparit, inca, taloanele pe anul 2007, astfel incat soferii vor fi nevoiti sa cumpere roviniete vechi, aflate in stocul din anii 2005-2006.

Reprezentantii Ministerului Transporturilor au avertizat ca valabilitatea rovinietelor cu inscriptia 2005-2006 se va dovedi cu chitanta de plata.

Astfel, pentru a scapa de amenda, soferii trebuie sa aplice rovinieta pe parbriz si sa pastreze chitanta, bonul fiscal sau factura care atesta plata taxei de acces pe drumurile publice din Romania. Pentru a scapa cu bine de controalele din trafic, noi va sfatuim sa aveti si copii xerox ale documentului care atesta plata, intrucat scrisul de pe acesta se poate sterge.

Cei care nu si-au cumparat rovinieta, considerand ca nu vor fi niciodata prinsi, ar trebui sa stie ca risca o amenda cuprinsa intre 300 de lei (pentru autoturisme) si 7.000 de lei (pentru vehicule de mare tonaj).

Costul rovinietei se stabileste in functie de capacitatea masini si tipul motorului (euro I, euro II, euro III, euro IV, non euro) si se incadreaza intre 16,8 si 930 euro pe an.

60 eurocenti pentru o zi

Rovinieta poate servi atat soferilor romani, cat si celor straini care folosesc temporar drumurile nationale. Numarul tot mai mare de cetateni straini care frecventeaza tara noastra pe perioade mici de timp e motivul principal pentru care autoritatile romane au decis sa elibereze foi de drum pentru sapte sau 30 de zile.

Tariful pe zi e de 0,6 euro pentru toate tipurile de autoturisme pana la data de 31 decembrie 2007, urmand ca taxa sa creasca la 1 euro din 2008. Pentru 7 zile de circulatie, soferii vor plati 3 euro pentru masinile mici, non-euro 2,4 pentru masinile euro 1 si 1,8 euro pentru cele euro 2 sau peste. Din 2008, taxa pe cele 7 zile va creste, in medie, cu doi euro.