In ultima vreme, foarte multi top-manageri se plang ca subordonatii lor nu apreciaza foarte mult faptul ca nu sunt duri cu ei. Datorita numeroaselor discutii pe aceasta tema ce au avut loc in ultimul timp, aceasta reactie poate fi considerata deja un fenomen in Romania in privinta unui asemenea gen de management/leadership. O posibila explicatie este stilul autoritar de a obtine lucrurile pana in '90. Oare stilul autoritar de a obtine lucrurile pana in '90 si-a lasat atat de mult amprenta asupra celor care erau inca foarte tineri, direct sau prin parinti, si nu sunt obisnuiti decat sa raspunda la teama? Este stresul sau presiunea cea care face ca lucrurile sa mearga? Toate studiile legate de leadership din Occident, si nu numai, se refera, in primul rand, la capacitatea oamenilor de a fi oameni pentru subordonati, si nu sefi, iar in al doilea rand la cat de mult percep subordonatii ca sefului ii pasa de ei, pe langa competenta si increderea de care a dat dovada in fata lor.

Este bine stiut ca sunt si leaderi negativi, istoria ne-a prezentat o serie de astfel de cazuri, dar totusi... cred ca ar trebui sa analizam ceea ce se intampla de multe ori in Romania si prin prisma trecutului nostru. Cei care sunt flexibili, care aplica metode de management/leadership din Occident sunt surprinsi de multe ori de lipsa de reactie din partea celor din subordine, sau de reactia opusa chiar, raspunsul ar putea sta in "mostenirea de pana in '90" pentru ca alt raspuns este greu de gasit. Sa fie oare o trasatura a romanilor ca prefera un stil mai dur in a fi condus? Istoria arata ca da, si prezentul la fel. In acest sens lucrurile se leaga: in Romania legile nu se respecta nici de catre cei care au o anumita educatie, acestea fiind luate in "calcul" numai daca sunt foarte dure, iar cineva le mai si aplica. Din pacate, vorba buna nu prea are efecte la noi.

Exista oare in firea romanului o reactie viscerala la subordonare care face dificil sau imposibil sa aprecieze o abordare apropiata fata de angajat? La unele traininguri pe leadership se spune ca managementul de tip "country club" (iesitul cu colegii la restaurant din cand in cand dupa program), nu prea merge pentru ca sefii isi pierd din autoritate, angajatii ajungand sa le "ia toata mana". Nu este deloc asa. Metoda nu are ca efecte lipsa increderii sau a manifestarii increderii in salariati. Nici ultima varianta nu are efectul scontat pentru ca oamenii nu sunt obisnuiti cu ea. Trebuie sa treaca generatii pentru ca in Romania oamenii sa respecte legi, sefi si sa se respecte intre ei. Occidentul si Romania sunt la doua extreme din acest punct de vedere. Cei care s-au lovit de acest aspect pot combina cele doua stiluri (autoritar - "cald"). In acest fel, poate ca managerii vor intelege mai bine reactia subordonatilor.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.