Potrivit Legii 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, persoanele care au ramas fara serviciu si au beneficiat de ajutorul de somaj mai putin de un an intrucat si-au gasit de lucru vor primi, in continuare, bani de la stat. Suma primita va fi de 30% din valoarea indemnizatiei de somaj, adica 96 de lei.

Pe acesti bani se pot baza pana la sfarsitul perioadei pentru care erau indreptatite sa primeasca ajutorul de somaj. Perioada e stabilita in functie de vechimea in munca, dar nu poate depasi 12 luni. Pentru a putea intra in posesia acestor bani, persoanele interesate trebuie sa depuna, in termen de 60 de zile de la data incetarii dreptului la indemnizatia de somaj ca urmare a angajarii, la agentia pentru ocuparea fortei de munca, un dosar care sa cuprinda:

- cerere

- instiintare emisa de angajator privind incadrarea in munca

- actul in baza caruia au fost incadrate in munca

- document emis de angajator, din care sa rezulte ca in ultimii doi ani nu a mai intretinut raporturi de munca.

De aceasta facilitate nu pot beneficia persoanele care se angajeaza la o firma pentru care au mai lucrat in ultimii doi ani, precum si cele pentru care plata indemnizatiei de somaj a fost suspendata intrucat s-au angajat dupa expirarea perioadei pentru care erau indreptatite sa primeasca indemnizatia de somaj.

Peste 5.000 de romani au beneficiat de facilitate

"De la inceputul anului si pana la 31 martie, 5.528 de persoane au beneficiat de completarea veniturilor salariale. Acestea s-au angajat mai devreme de sfarsitul perioadei pentru care aveau dreptul sa primeasca indemnizatia de somaj", ne-au spus Eugen Preda (foto mic) director general al Autoritatii Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca.

Numarul somerilor autohtoni se ridica, in prezent, la aproximativ 500.000, rata somajului fiind de 5,2%, din totalul populatiei active.

Aveti nelamuriri in privinta pensiilor acordate de stat? Nu ezitati sa ne scrieti pe adresa de e-mail florentina.voicu@averea.ro. sau pe cea redactionala: sos. Fabrica de Glucoza nr. 21, sector 2. Reprezentantii Casei Nationale de Pensii va vor raspunde la fiecare problema pe care o aveti.