"Nimeni nu cunoaste mai bine ca mine sufletul lui Asterix", declara Albert Uderzo, la scurt timp dupã trecerea in nefiinþã a partenerului sãu, René Goscinny. Cei doi au creat impreunã 24 de "aventuri" cu Asterix, plus cateva sute de pagini de comics-uri.

Uderzo l-a intalnit pe René Goscinny in 1951 si colaborarea infiripatã atunci a fost una de excepþie, cãci primul ura sã scrie scenariul poveºtilor cu Asterix, in vreme ce Goscinny avea un dar narativ si un umor cu totul special. Personajul care i-a fãcut celebri s-a nãscut din dorinþa de a replica comics-urilor americane cu un produs tipic franþuzesc. Numai cã Asterix avea sã devinã in scurt timp un fenomen de masã si un best-seller.

Primul album avandu-l ca protagonist s-a vandut in 6.000 de exemplare, iar fiecare nou volum a dublat recordul. In 1966, "Asterix la britanici" a fost cumpãrat in 6 milioane de exemplare, care s-au epuizat mai rapid decat speraserã editorii. Iar alãturi de eroul principal, la acest succes formidabil au contribuit si celelalte personaje, precum Obelix, druidul Miraculix, bardul Troubadix si nobilul Majestix. Din 1977, de cand Goscinny a murit, Uderzo a þinut singur steagul sus, transformandu-l pe Asterix intr-o veritabilã afacere multimedia, care include comerþul cu filme, comics-uri, jocuri de computer sau pentru telefonul mobil, dar si un parc de distractii.