Un raport al Ministerului Economiei si Finantelor propune ca statul sa reduca semnificativ finantarea invatamantului superior din Romania si sa foloseasca resursele bugetare pentru un numar de numai 15 universitati.

Recomandarile raportului sunt criticate atat de Departamentul de Educatie al Partidului Social Democrat, cat si de reprezentantii rectorilor.

Acestia din urma spun ca raportul ar fi facut doar pe principii contabile si nu ar tine cont de realitatea din invatamantul romanesc.

Afirmatii "aberante"

sefa Departamentului de Educatie Publica si Cercetare a Partidului Social Democrat, Ana Birchall, spune ca raportul Ministerului Economiei si Finantelor a fost facut "superficial", doar pe criterii economice.

Mai mult, ea spune ca afirmatia din raport potrivit careia in Romania ar fi prea multi studenti este "aberanta".

Doamna Birchall sustine ca "in realitate procentul romanilor cu studii superioare este foarte mic in comparatie cu toate celelalte state europene".

sefa Departamentului de Educatie Publica si Cercetare a PSD "condamna" tacerea ministrului educatiei, spunand ca acesta "ar fi trebuit sa fie primul care sa ia atitudine fata de aceasta recomandare aberanta a colegului sau de guvern, ministrul finantelor".

"in opinia mea, ministerul educatiei are datoria sa sanctioneze un astfel de raport si sa se preocupe ca un numar cat mai mare de tineri sa poata sa urmeze o facultate," a mai spus doamna Birchall care considera ca ar trebui sa se acorde prioritate "calitatii universitatilor, nu numarului lor".

Ana Birchall mai spune ca in lipsa unor criterii clare de performanta reducerea la 15 a totalului de 49 de universitati de stat, cate sunt in prezent, ar fi discriminatorie si abuziva.

"Ofensa dura"

Rectorul universitatii din Iasi, Dumitru Oprea, spune ca ar fi intr-adevar nevoie de o reducere a numarului institutiilor de invatamant superior romanesti, dar ca masura ar trebui luata numai dupa o evaluare stricta a performantelor universitatilor.

El mai spune ca "noi nu finantam universitati. Finantarea in Romania se face la nivel de studenti". Rectorul Universitatii din Iasi sustine ca in acest domeniu "nu s-a facut nimic".

in plus, crede domnul Oprea, "la banul dat de stat ar trebui sa se adauge si banul local si banul personal", deoarece "invatamantul superior nu este obligatoriu si atunci si individul trebuie sa devina responsabil".

Rectorul Universitatii Iasi, Dumitru Oprea, spune ca in Romania nu s-a facut pana in prezent o evaluare a performantelor universitatilor, care sa stea la baza finantarii primite de la bugetul de stat.

Dumitru Oprea, afirma ca, in conditiile in care ia in considerare doar dorinta de reducere a cheltuielilor bugetare si criterii de natura financiara, raportul ministerului Economiei si finantelor este " o ofensa dura" la adresa invatamantului superior si nu tine cont de tendintele europene in domeniul educatiei.

Deocamdata, ministerul educatiei nu a prezentat o pozitie oficiala privind proiectul de reducere a finantarii de stat acordate invatamantului superior.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.