Painea si produsele de franzelarie absorb, in medie, 15,7 la suta din totalul cheltuielilor romanilor pentru cumpararea de alimente si bauturi, potrivit anchetei bugetelor de familie realizata de Institutul National de Statistica.

In trimestru IV 2006, cheltuielile pentru alimente si bauturi (inclsuiv cheltuielile in unitaþi de administraþie publica) au fost de 302 lei pe gospodarie si 103 lei pe persoana, din care 18 lei pentru paine si produse de franzelarie. O pondere importanta o deþin si cheltuielile pentru cumpararea de carne si preparate din carne - 25,9 la suta, lapte, branzeturi si oua - 14,4 la suta. Pentru marfuri nealimentare, romanii au alocat, in trimestrul IV 2006, in medie, 320 lei lunar pe gospodarie, respectiv 109 lei pe persoana.

Din totalul cheltuielilor pentru servicii, cele legate de locuinta (energie, gaze, apa, canalizare, salubritate) au reprezentat 47,8 la suta din total. Cheltuielile pentru telefonie ocupa locul secund, cu un volum lunar de 49 lei si o pondere de 20,5 la suta in totalul cheltuielilor pentru plata serviciilor. Serviciile de sanatate si educaþie au deþinut o pondere relativ scazuta in totalul serviciilor platite, respectiv 2,8 la suta pentru sanatate si 3,5 la suta pentru educaþie.