Se poate reusi financiar si fara a fi genial, arata un studiu publicat in SUA, potrivit caruia persoanele cu inteligenta medie au acumulat in conditii comparabile tot atata avere cat cele care au un coeficient intelectual (IQ) mai ridicat, informeaza AFP.

Ba, dimpotriva, persoane considerate foarte inteligente sunt nevoite adesea sa faca fata dificultatilor pecuniare, indica Jay Zagorsky, cercetator al Universitatii din Ohio, autor al acestei cercetari aparute in revista Intelligence, fara a putea explica totusi fenomenul. Studiul confirma insa ca persoanele cu IQ ridicat castiga in medie mai multi bani decat cele cu un IQ mai redus.

Dr Zagorsky si-a efectuat ancheta pe circa 7.500 de persoane si a studiat nu numai nivelul veniturilor acestora, ci si dificultatile financiare pe care le-ar fi putut intalni in viata: depasirea creditului autorizat pe cartea de credit, facturi neplatite, faliment personal. "Inteligenta nu este un factor pentru a explica bogatia. Cei care sunt considerati drept mai putin inteligenti nu trebuie sa creada ca sunt handicapati (in raport cu banii), iar cei care sunt considerati ca foarte inteligenti nu trebuie sa creada ca sunt avantajati" din acest punct de vedere, sustine Zagorsky.