Publicul bucurestean este invitat la un parcurs prin opera artistului cubanez Wilfredo Lam (Sagua la Grande, Cuba 1902 - Paris 1982) realizata in perioada anilor 1936 - 1959. Sunt prezentate astfel 68 de lucrari de grafica (desene, acuarele, gravuri si colaje), creatia sa constituind un moment cheie in evolutia artei sud-americane si totodata un puternic element de legatura intre cultura europeana si cea afro-americana.

Prin descendenta sa, chineza pe linie paterna si hispano-africana pe linie materna, Lam a fost puternic legat de multiculturalismul tarii sale de origine, Cuba.

In 1923 va pleca in Spania, unde va studia si va participa la miscarea de avangarda europeana, iar dupa 14 ani va lua parte la apararea Madridului.In 1938 pleaca la Paris, unde va deveni elevul si prietenul lui Picasso. Pentru Lam, aceasta prietenie a insemnat o comuniune in lupta permanenta pentru libertatea expresiei artistice. Prin intermediul lui Picasso ii va cunoaste pe toti artistii celebri din Paris in acea epoca.

Este momentul despartirii de academism si trecerea inspre un limbaj pictural marcat de constructivismul cézannian si cubism. Potrivit unui comunicat al MNAR, urmatoarea etapa in cariera lui Wilfredo Lam a fost marcata de intalnirea cu cercul suprarealistilor, care in 1940 se refugiasera din calea trupelor de ocupatie nazista la Vila Air-Bel din Marsilia. Aici ii cunoaste pe Pierre Mabille, René Char, Max Ernst, Victor Brauner, Oscar Dominguez, André Masson, Benjamin Péret, si nu in ultimul rand, pe André Breton.

Intr-un elogiu adus artistului cubanez, Breton evidentia usurinta cu care se implineste in opera lui Lam "jonctiunea intre lumea obiectiva si cea magica, uniunea dintre perceptia fizica si reprezentarea mentala" - eternul deziderat suprarealist.
Neobosit calator intre continentul american si cel european, intre Cuba, New-York si Paris, Wifredo Lam va insemna pentru arta cubaneza deschiderea catre avangarda europeana si modernismul contemporan, iar pentru arta europeana un "suflu mistic".

Lucrarile selectate pentru expozitia Wilfredo Lam. Cartografie Intima ilustreaza trecerea stilistica de la cubism la suprarealism, etapa fertila in creatia sa, in care incepe sa se contureze clar personalitatea sa artistica. In arta lui Lam se imbina magia africana, misterul suprarealist si exotismul compunerii spatiului specific artei lui Paul Klee.

Grafica sa este profund marcata de jocul de forme creat prin suprapunerea de planuri geometrice in care intensitati diferite de negru traseaza conturul unei lumi imaginate in culori pastelate. Organizata de Muzeul National de Arta al Romaniei si de Institutul Cervantes din Bucuresti, in colaborare cu Centrul de Arta Contemporana Wilfredo Lam din Havana, expozitia va fi prefatata de o conferinta cu tema "Radacinile cubaneze ale lui Wifredo Lam", sustinuta de Juan Avilio Castillo Vázquez, curatorul expozitiei si reprezentant al colectiei Castillo Vázquez in cadrul Centrului de Arta Contemporana Wilfredo Lam din Havana, care va avea loc la Muzeul din Calea Victoriei, la ora 12.00.