Casa ecologica, supranumita si casa "prietenoasa cu mediul inconjurator", este un proiect sustinut de reputata organizatie elvetiana WWF International, activa in domeniul protejarii naturii si a mediului inconjurator. Conceptul a fost prezentat in Romania acum doua zile, in cadrul unui seminar organizat de filiala WWF Romania.

Citeva dintre calitatile comune ale caselor ecologice includ materiale naturale folosite in constructie, sistem de incalzire solara a apei calde montat pe acoperis si sistem de incalzire centrala bazat pe lemn.

"In comparatie cu o casa normala, casa ecologica se diferentiaza printr-un sistem de izolare superior celui obisnuit, materiale naturale folosite in constructie, cum ar fi rame din lemn, izolare cu lina, vopsele organice si pereti intregi din paie", a enumerat Jean Paul Jeanrenaud, directorul Diviziei de afaceri si industrie WWF International.

Jeanrenaud a adaugat ca electricitatea este generata cu ajutorul unor panouri fotovoltaice amplasate pe acoperis, apa folosita in toaleta provine din cea de ploaie si se folosesc cantitati mari de glazurare pentru a permite multe raze de lumina. "In cazul caselor orientate spre sud, exista avantajul amenajarii unui sistem de panouri solare care se orienteaza pasiv dupa sursa de energie, panouri prin care se acumuleaza liber lumina si caldura", a continuat re-prezentantul WWF.

Directorul Diviziei business si industrie e de parere ca nu e neaparat necesar ca o casa ecologica sa fie mai scumpa decit una normala. "Unele case au fost construite cu un pret mai mic decit costul unei case conventionale, altele cu un pret mai mare; prin urmare, pretul general nu ar trebui sa fie dramatic diferit de cel al unei case normale", a raspuns evaziv la intrebare Jeanrenaud. Avantajele casei ecologice se simt la nivelul facturilor la utilitati - cu 15% mai mici decit cele ale unei case normale, izolare fonica si termica ce transforma proprietatea intr-un loc racoros vara si calduros iarna, acces la echipamente reciclabile si integrarea in-tr-o comunitate organizata, cu sali de sport, scoli, gradinite, zone de agrement pentru membrii rezidenti.