Esti student sau tocmai ai terminat liceul si visezi la America, tara tuturor posibilitatilor. Doua teste deschid portile oricarei facultati americane: SAT si TOEFL.

In Statele Unite nu dai un examen de admitere specializat. Cele mai importante sint SAT-ul, adica Scholastic Aptitude Test, si testul de limba engleza, TOEFL. Nu sint examene la care trebuie sa tocesti. Daca stii bine limba engleza si te pricepi un pic si la matematica, ai toate sansele sa le iei. "Trebuie sa demonstrezi ca intelegi un text, ca stii neologismele si expresiile lor. Aici este partea cea mai grea. Matematica nu impune probleme. Este la un nivel de clasa a VII-a sau a IX-a", spune Mihnea Dumitru, student in anul II la Facultatea de Electronica, Telecomunicatii si Tehnologia Informatiei. Majoritatea universitatilor din SUA accepta aplicatii in perioada decembrie-februarie. Aplicantii primesc raspunsurile intre lunile aprilie si mai. In iunie si august vor fi puse la punct detaliile legate de vize si planurile de calatorie.

Pasaport pentru studiu

SAT-ul testeaza cunostintele si aptitudinile deprinse de elev de-a lungul anilor de studiu. Peste trei milioane de elevi din toata lumea dau anual acest test. Examenul are trei sectiuni. Writing, in care va trebui sa redactezi un eseu pentru care ai alocate 25 de minute si sa rezolvi unele exercitii de gramatica in maximum 35 de minute. Critical Reading consta in lecturarea unor texte si alegerea unui raspuns corect din cinci variante, precum si completarea unor fraze. A treia sectiune inseamna matematica. Vei avea intrebari cu si fara variante de raspuns. Aici ai voie sa folosesti un minicalculator. Timpul pe care il ai la dispozitie pentru rezolvari este de 70 de minute. Daca facultatea pe care ai ales-o iti cere si un examen la o anumita materie, trebuie sa sustii si SAT2. Lista disciplinelor la care poti sustine acest examen o gasesti pe www.collegeboard.com.

42 de dolari pentru America

Costul examenului SAT este de 41,50 dolari, la care se adauga inca 22 de dolari pentru corectarea internationala. Pentru aceasta suma iti poti alege patru facultati la care rezultatele tale sa fie trimise gratuit. Pe urma, pentru fiecare universitate la care vrei sa iti depui dosarul cu punctajul obtinut trebuie sa platesti noua dolari. Pentru inscriere ai doua variante. Daca ai o carte de credit, poti opta pentru varianta online de pe site-ul www.collegeboard.com. Mai exista insa si varianta prin posta: intr-un plic trebuie sa depui formularul de inscriere si cei 63,50 dolari. SAT2 costa 18 dolari plus 22 de dolari pentru procesarea internationala a rezultatelor, la care se adauga 19 dolari daca vrei sa sustii un test de limba straina cu proba de listening sau opt dolari pentru celelalte discipline.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.