"(...) Ochii mi se opresc pe tabloul atarnat pe perete. De fapt, ma uit la ea, cea de acum cativa ani. Nu s-a schimbat prea tare, e la fel de frumoasa, dar parca si mai trista. Chiar deasupra patului meu e agatata poza de familie care nu-i place.

Imi spune tot timpul:

- N-am nevoie de imaginile astea moarte si stupide ca sa-mi aduc aminte cat de nefericita eram in ziua in care m-au dus la fotograf!

Cu toate astea, mi se pare ca zambeste si, de fiecare data cand trecem pe langa o vitrina in care sunt poze, o rog sa se opreasca: (...)" - Ana Maria Sandu - "Fata din casa vagon"

Institutul Cultural Roman din Budapesta aduce pentru prima oara un tanar scriitor din Romania la First Novel Festival (13-14 aprilie), in cadrul Targului International de Carte de la Budapesta. Ana Maria Sandu (foto), selectata de critici (Mircea Cartarescu, Dan C. Mihailescu, Cornel Ungureanu, Alina Mihai s.a), a debutat in roman cu "Fata din casa vagon" (Polirom, 2006, Colectia Ego.Proza), despre care Mircea Cartarescu spunea ca aduce "o lume sordida, inlacrimata, nefericita pana la delir si sinucidere, dar si solidara. Sper ca acest roman crud, ciudat si atat de original sa o impuna, in fine, pe Ana Maria Sandu ca pe o scriitoare de prima mana". Prezenta la Festivalul romancierilor debutanti, ajuns la editia a VII-a in cadrul targului de carte budapestan, da literaturii tinere romanesti sansa de a iesi in lume. Fragmente din romanul Anei Maria au aparut in traducerea maghiara a lui Nagy Lajos in suplimentul special al cotidianului "Nepszabadsg" si in "...let es Irodalom", iar in traducere engleza in "Lettre".

Ana Maria Sandu (n. 1974) a absolvit Facultatea de Litere a Universitatii Bucuresti (1998) si cursurile de masterat ale aceleiasi facultati. A colaborat cu articole si eseuri la revistele Dilema, Vineri, Observator cultural, aLtitudini, Cosmopolitan.