Prin intermediul prevederii 2% din Codul Fiscal, contribuabilii persoane fizice au posibilitatea sa directioneze 2% din impozitul pe venit catre o entitate nonprofit infiintata conform ordonantei 26/2000 cu privire la asociatii si fundatii.

Astfel, se creeaza un mecanism prin care un cetatean poate decide modul in care sunt cheltuiti 2% din impozitul datorat pe venit, directionand aceasta suma catre o organizatie neguvernamentala.

A aparut astfel o forma de parteneriat intre cetatean, autoritati fiscale si sector ONG. Practic cetateanul spune statului modul in care vrea sa fie cheltuita o parte din impozitul sau. Scopul campaniilor de 2 % este de a informa contribuabilii despre existenta acestei prevederi si modul concret in care ea poate fi utilizata in beneficiul comunitatii.

Prevederea 2% nu are nici un fel de implicatii legale pentru angajatori, astfel ea nu reprezinta o povara in plus pentru sectorul de afaceri. Ea duce la un climat fiscal mai transparent, la pastrarea fondurilor de la contribuabili pe plan local si la rezolvarea unor probleme sociale locale. Directionarea procentului de 2% din impozitul pe venit se va face pana la data de 15 mai. Aceasta suma nu reprezinta o sponsorizare sau donatie ci este in esenta o parte a bugetului de stat care este directionata de catre fiecare cetatean in parte catre sectorul neguvernamental. Legea este considerata de multi ca fiind un sprijin indirect oferit de catre stat sectorului non-profit sau un model de "filantropie de tranzitie" data fiind aplicarea ei numai in tarile Europei de Est.

Sistemul 1% in Europa Centrala si de Est

Sistemul 1% functioneaza in mai multe tari din Europa Centrala si de Est: din 1997 in Ungaria si din 2002 in Lituania, Slovacia si Polonia. Este posibil ca sistemul sa fie introdus si in Cehia. In Ungaria aproximativ 33% din contribuabili folosesc acest sistem pentru a directiona o parte din impozitul lor (2%) catre organizatii neguvernamentale sau organizatii cu caracter religios.

Pe baza experientei de mai multi ani in special din Ungaria, dar si din celelalte tari in care sistemul functioneaza deja, au fost stabilite o serie de principii pe care sistemul 1% trebuie sa le respecte.

Unul dintre aceste principii presupune confidentialitatea relatiei contribuabil - angajator, iar rolul este de a proteja contribuabilul in situati in care doreste sa directioneze procentul sau catre organizatii ale caror valori se afla in contradictie cu valorile angajatorului.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.