Invatamintul universitar te invata definitii. Un job iti aduce experienta practica si bani. „Cotidianul“ a aflat parerea specialistilor despre ce este cel mai bine sa faci ca student pentru viitorul tau profesional

Te-ai saturat sa inveti manuale intregi de teorie fara sa intelegi ce se intimpla in viata reala. Vrei un job, insa acest lucru intra in conflict cu timpul acordat facultatii. Un part-time nu este la fel de bine platit, dar apuci sa ajungi si la scoala, in timp ce un job full-time iti ofera mai multe satisfactii, dar nu-ti va mai lasa timp de nimic. Prioritatile tale sint impartite si de cele mai multe ori facultatea se afla in plan secund. Daca esti constiincios, mai exista varianta obtinerii unor burse, dar din pacate nici acestea nu tin de foame.

"Am sfatuit absolventi sa aleaga facultati usoare"

Odata iesit din facultate, risti sa nu stii decit citeva definitii si atit. "Invatamintul ar trebui sa se reprofileze, sa dea aptitudini practice", recunoaste Ion Rosca, rectorul ASE Bucuresti. Solutii pentru implementarea unui sistem bazat pe practica exista, dar sint mai greu de adoptat.

Drept urmare, situatia este destul de clara: daca vrei sa si intelegi tot ce faci la scoala, ai nevoie de un job. "Am sfatuit absolventi de liceu sa aleaga facultati usoare, cu cursuri putine si necesitate redusa de a participa la ele, am sfatuit studenti ce faceau doua facultati sa renunte la una dintre ele, pentru a se putea focaliza mai mult pe activitati extrascolare sau joburi part-time", spune Eduard Ezeanu, Career Consultant la Career Experts.

Trebuie sa tii cont si de faptul ca un loc de munca nu inseamna neaparat sa faci facultatea la fara frecventa. "Joburile part-time si project based ofera sansa de a incepe o cariera in domeniul dorit fara a-ti pierde insa focusul asupra studiilor. Cele mai multe domenii in care sint oferte de munca pentru absolventii de liceu sau pentru studenti sint vinzari, software, finante, serviciu clienti, Internet, new media sau media, cultura sau publicatii", spune Maria Suciu, PR Manager la Neogen SA.

Diploma ca bibelou

Angajatorul nu este interesat de diploma ta, ci de cunostintele practice cumulate in timpul facultatii. "Titulatura de "specialist" pe care o obtine tinarul la absolvirea unei facultati sau a unui masterat este doar punctul de vedere al mediului academic. Angajatorul nu va accepta necritic aceasta eticheta, in conditiile in care sistemul educational romanesc este deficitar", este de parere Eduard Ezeanu. Chiar daca in timpul facultatii ai fost printre cei mai buni si ai fost laudat de toti profesorii, angajatorul s-ar putea sa te trateze altfel.

"Experienta in munca, maturitatea si responsabilitatea dovedite fata de un loc de munca, care se obtin in timp, sint cele care sint apreciate de angajatori, nu notele din carnet", crede Andreea Lupan, Recruiting Manager la Barnett McCall Recruitment. Un CV plin de merite scolare nu oglindeste capacitatile tale practice. "O persoana cu activitate academica foarte multa, dar mai nimic altceva in CV este deseori considerata prea teoretica, lipsita de simt practic si de initiativa", crede Eduard Ezeanu.

Primul pas ca student

Daca vrei sa ajungi undeva din punct de vedere profesional, trebuie sa ai un plan foarte bine elaborat. "Studentii trebuie sa-si organizeze foarte bine programul la scoala, sa-si clarifice prioritatile: daca vrea sa "studenteasca" sau sa ,,munceasca", este de parere Andreea Lupan, de la Barnett McCall Recruitment. Cu toate acestea, trebuie sa ai grija ce decizie vei lua. "Chiar daca studentul si-a ales deja domeniul de cariera, la experienta de viata pe care o are este foarte probabil sa fie naiva si prematura", spune Eduard Ezeanu, Career Consultant.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.