Traditia ne aduce pe masa de Paste ouale rosii, cozonacul, vinul si friptura de miel. Acum, cu patru zile inaintea Sfintelor Paste, romanii au intrat in vria prega­tirilor pentru ca preturile au inceput sa traga de buzunarele lor

in mod obisnuit, un miel taiat trebuie sa aiba cam 8-10 kilograme, deci pentru carnea de miel veti scoate din buzunar minimum 140 de lei. Spunem minimum, deoarece in hipermarketuri, mieii refrigerati se vand cu 16-17 lei/kg. in halele de carne din piete preturile variaza intre 14-15 lei/kg. La oua, preturile variaza intre 3,5 bani si 4 bani bucata, deci pentru 30 de oua (o medie pentru o familie de patru persoane) veti plati intre 10 si 12 lei, plus vreo 3 lei pentru vopseaua de oua. Salata sub 1 leu bucata nu se mai ga­ses­te, iar ceapa verde nu se mai vinde "trei (legaturi) la zece mii", ci minimum 5 bani/ legatura (trei fire subtirele), dar se vinde si cu 1-2 lei/legatura. Pentru sarbatori aveti nevoie de cel putin cinci-opt legaturi, pe care veti da 5-10 lei. Castravetii costa circa 4 lei/kg, iar rosiile, 4,5-6,5 lei/kg.

Cozonacii simpli sau cu rahat, nuca ori cacao costa 5-7 lei, asa ca mai scoateti din buzunar inca vreo 10-20 lei pentru acest "dulce" traditional. Nelipsita pasca o puteti gasi la patiserie sau cofetarie cam la 10-13 lei/kg. Pe de alta parte, un vin acceptabil costa (la promotie) 6 lei sticla, iar daca aveti invitati la masa, cumparati trei sticle, la pretul de aproape 20 lei.

Meniul prezentat de noi, desi incomplet, va va scoate ceva ba­nuti din buzunare. Mielul costa 160 lei, ouale - 11 lei , vopseaua - 3 lei, zarzavaturile - 20 lei, cozonacul - 20 lei, pasca - 20 lei si vinul - 20 lei. Total general: peste 250 lei.