Traditia ne aduce pe masa de Paste ouale rosii, cozonacul, vinul si friptura de miel. Acum, cu patru zile inaintea Sfintelor Paste, romanii au intrat in vria pregatirilor pentru ca preturile au inceput sa traga de buzunarele lor

in mod obisnuit, un miel taiat trebuie sa aiba cam 8-10 kilograme, deci pentru carnea de miel veti scoate din buzunar minimum 140 de lei. Spunem minimum, deoarece in hipermarketuri, mieii refrigerati se vand cu 16-17 lei/kg. in halele de carne din piete preturile variaza intre 14-15 lei/kg. La oua, preturile variaza intre 3,5 bani si 4 bani bucata, deci pentru 30 de oua (o medie pentru o familie de patru persoane) veti plati intre 10 si 12 lei, plus vreo 3 lei pentru vopseaua de oua. Salata sub 1 leu bucata nu se mai gaseste, iar ceapa verde nu se mai vinde "trei (legaturi) la zece mii", ci minimum 5 bani/ legatura (trei fire subtirele), dar se vinde si cu 1-2 lei/legatura. Pentru sarbatori aveti nevoie de cel putin cinci-opt legaturi, pe care veti da 5-10 lei. Castravetii costa circa 4 lei/kg, iar rosiile, 4,5-6,5 lei/kg.

Cozonacii simpli sau cu rahat, nuca ori cacao costa 5-7 lei, asa ca mai scoateti din buzunar inca vreo 10-20 lei pentru acest "dulce" traditional. Nelipsita pasca o puteti gasi la patiserie sau cofetarie cam la 10-13 lei/kg. Pe de alta parte, un vin acceptabil costa (la promotie) 6 lei sticla, iar daca aveti invitati la masa, cumparati trei sticle, la pretul de aproape 20 lei.

Meniul prezentat de noi, desi incomplet, va va scoate ceva banuti din buzunare. Mielul costa 160 lei, ouale - 11 lei , vopseaua - 3 lei, zarzavaturile - 20 lei, cozonacul - 20 lei, pasca - 20 lei si vinul - 20 lei. Total general: peste 250 lei.