La categoria proza, nominalizatii sunt Radu Aldulescu, cu volumul "Mirii nemuririi" (Cartea Romaneasca), Petru Cimpoesu, cu "Christina domestica si vanatorii de suflete" (Humanitas) - castigator al premiului "Observator Cultural" pentru proza - , Ion Manolescu, cu "Derapaj" (Polirom), ce a primit si premiul redactorilor "Observator cultural", Razvan Radulescu, cu "Teodosie cel Mic" (Cartea Romaneasca), Dan Stanca, cu "Mut" (Cartea Romaneasca) si Eugen Uricariu, cu "Supunerea" (Cartea Romaneasca).

Volumele "Inima de diamant" de Mihail Galatanu (Vinea), "Intamplari derizorii de sfarsit" de Angela Marinescu (Vinea), " Scara lui Iacob" de Marta Petreu (Cartea Romaneasca), " Un teatru de alta natura" de Nicolae Prelipceanu (Cartea Romaneasca), " Dilecta" de Octavian Soviany (Cartea Romaneasca), laureat al premiului cititorilor revistei "Observator cultural" si "Cinema la mine-acasa" de Robert Serban (Cartea Romaneasca), volum ce a castigat premiul pentru poezie "Observator cultural", sunt nominalizate la categoria Poezie.

Pentru Critica, istorie literara/eseu au fost nominalizati Sorin Alexandrescu, cu "Mircea Eliade, dinspre Portugalia" (Humanitas), Corin Braga, cu "De la arhetip la anarhetip" (Polirom), Matei Calinescu, cu "Eugene Ionesco: teme identitare si existentiale" (Junimea), Paul Cornea, cu "Interpretare si rationalitate" (Polirom) - premiul "Observator cultural" pentru critica -, si Alexandru Musina, cu "Scrisorile unui fazan" (Cartier).

La categoria Dramaturgie, juriul USR a nominalizat volumele "Divort in direct" de Horia Garbea (Palimpsest), "Domnul Fluture si doamna Fluture" de D.R.Popescu (Editura Muzeului Literaturii Romane) si "Omul cu o singura aripa" de Matei Visniec (Paralela 45). Premiul de debut al uniunii este disputat de Liviu Bordas, cu "Her in Indiam" (Polirom), Rita Chirian, cu "Sevraj" (Vinea), Vasile Ernu, cu "Nascut in URSS" (Polirom), Andrei Mocuta, cu "Povestiri din adanci tinereti" (Cartea Romaneasca), Livia Rosca, cu "Ruj pe icoane" (Cartea Romaneasca) si criticul de film Alex.

Leo Serban, cu "Dietetica lui Robinson" (Curtea Veche). Premiile speciale vor fi acordate lui Annie Bentoiu, pentru "Timpul ce ni s-a dat", vol. II (Vitru viu), volumului "Bucurestii in imagini in vremea lui Carol I", editie de Stelian Turlea, text de Emanuel Badescu, I-III (PRO), Mircea Iorgulescu, pentru "Convorbiri la sfarsit de secol" (Editura Fundatiei Culturale Romane), Dan-Horia Mazilu, pentru "Lege si faradelege in lumea romaneasca veche" (Polirom), Dan Slusanschi, pentru "Dimitrie Cantemir, Principele Moldovei, Descrierea starii de odinioara si de astazi" (Editura I.C.R) si lui Dorin Tudoran, pentru "Absurditatea" (Polirom). Nominalizarile au fost stabilite miercuri, de un juriu alcatuit din Daniel Cristea-Enache, Mircea A. Diaconu, Gabriel Dimisianu (presedinte), Dan C. Mihailescu si Cornel Ungureanu.

Comisia pentru literatura minoritatilor a USR a nominalizat urmatoarele volumele: "Balada oranj si alte nuvele" (nuvele in limba ucraineana) de Ivan Kovaci (RCR Print), "Drumul plopilor tristi" (roman in limba sarba) de Cedomir Milenkovici (Editura Sarbilor din Romania), "Serenadele ciorilor" (roman in limba maghiara) de Sigmond Istvan (Alexander) si "Marele kilometrik" (poezie in limba maghiara) de Karaksonyi Zsolt (Magvetö) Premiile Uniunii Scriitorilor din Romania vor fi acordate pe 26 aprilie, intr-o gala care se va desfassura in Sala Oglinzilor de la sediul USR. Cu acest prilej, juriul va acorda si Premiul National pentru Literatura pe anul 2006.