Bogatii saraci. Asta e de cand lumea soarta locuitorilor comunei buzoiene Colti. Pamant bogat in pietre semipretioase. Dar oamenii care il stapanesc isi duc viata de pe o zi pe alta.

Am ajuns in locul in care legenda spune ca ciobanii din Miorita au sapat o biserica. in piatra. Tot acolo e si un "bloc" vechi de 2.000 de ani, cu 29 de "apartamente". si am aflat multe lucruri despre chihlimbar. Sunt galerii de sute de metri in munti, din perioada interbelica. Au fost lasate balta pe vremea comunistilor. Localnicii mai sapa si azi dupa ambra, s-o vanda turistilor. Am stat de vorba cu oamenii, la Colti, o comuna buzoiana. Se plang ca sunt saraci. Dar cum sa fii sarac daca pamantul de sub picioarele tale e plin de pietre semipretioase si de urmele unui trecut fabulos?

Sunt atat de multe legende, povesti de viata, locuri care trebuie descrise. si toate intr-un spatiu restrans, la Colti. O localitate cu vreo 1.300 de oameni, majoritatea batrani. Ce sa mai zici ca nu exista indicatoare, pe soseaua de la Buzau spre Brasov, care sa-ti arate clar pe ce drum s-o iei spre salasul Luanei.

Doar o tabla ruginita, in orasul Patarlagele, pe care abia poti sa citesti ceva despre colectia de chihlimbar, pana la care mai ai de mers vreo sase kilometri. Se spune de multe ori ca Romania e minunata, dar n-o cunoastem. Regula se aplica perfect in partea asta de tara. Din centrul comunei mai ai de mers inca sase kilometri pana in satul Alunis. Acolo e "blocul" chiliilor. Ma refer la cele 29 de "apartamente". Au fost sapate in stanca, unul deasupra celuilalt. inchipuiti-va un munte din piatra "intepat" in diverse locuri. Bat la "usa" de la parter. Intru. Doua camere, un pat din piatra, ferestre mici, un cos.

Multe dintre inscriptiile din aceste scobituri nu au fost descifrate nici pana in ziua de azi. Tot la baza masivului e si biserica. Se spune despre ea ca ar fi fost facuta de doi ciobani, Vlad si Simion, in jurul anului 1200. Iar cei doi ar fi fost chiar din Miorita. Ei au ajuns acolo si au visat intr-o noapte ca in muntele acela ar fi icoana Maicii Domnului. si au sapat, au tot sapat. Nu se stie daca au gasit vreodata ceea ce cautau. in fata cavitatii a fost ridicata mult mai tarziu o prelungire din lemn a lacasului de cult.

Fata cazuta din cer

Coltenii stiu ca pe locul in care si-au ridicat ei casele a fost cu mii de ani in urma tara Luanei. "Se zice ca Luana era o fata foarte frumoasa, care a cazut din cer si s-a indragostit de un om din aceste locuri. Tot ea i-a invatat pe localnici sa-si sape chiliile de pe Culmea Martiriei, sa se ascunda acolo in vremuri grele, dar si medicina ori scrisul", aflam de la custodele Muzeului Chihlimbarului din Colti, Viorica Nica.

Dar mai e si alta legenda. Batranii mai stiu si azi de berbecul cu lana de aur. Se spune ca argonautii l-ar fi cautat in tara Colhideei. Curios e ca povestea asta face parte din mitologia greaca, dar, in vremuri indepartate, zona chihlimbarului de Buzau s-ar fi numit Colhi, de unde a venit povestea Colhideei.

Exista o traditie care s-a pierdut in negura vremurilor. Se spune ca stramosii coltenilor purtau la gat o bucata mica de ambra, sa le aduca noroc. La nunta sau la botez, localnicii ofereau copilului ori mirilor, dupa caz, o farama din bogatia pamantului. Dar lucrurile sunt si mai serioase.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.