Romanii au cel mai putin timp liber dintre europeni, fiind ocupati 71 de ore pe saptamana, fata de numai 58, cat este media europeana.

Potrivit unui studiu al Fundatiei Europene pentru imbunatatirea conditiilor de munca si viata, totalul orelor petrecute de romani la serviciu, cu cel al orelor rezervate treburilor gospodaresti, la care se aduga si timpul petrecut pe drumul catre locul de munca si inapoi este de 71 de ore pe saptamana (in medie).

Aceleasi calcule efactuate pe baza datelor din buletinul Eurostat arata ca europenii sunt ocupati in medie 58 de ore pe saptamana, iar cei mai "lenesi" sunt nemtii, cu o medie de 53 de ore pe saptamana.

Ceea ce nu s-a luat in considerare pentru a se putea face o analiza comparativa corecta e faptul ca numarul orelor de lucru este, in mare, acelasi in UE, numai ca numarul orelor pierdute pe drum pana la servciu difera de la tara la tara. Iar in Romania (a se citi - in special in Bucuresti) pentru a se ajunge de acasa la locul de munca si viceversa, putem paria ca numarul orelor pierdute, si nu ocupate, e de de doua-trei ori mai mare decat in statele occidentale. Cauzele le stim cu totii.

Asa ca, facand abstractie de aceste ore, s-ar putea spune ca timpul intr-adevar ocupat nu este cu nimic mai presus decat cel al europenilor. Confom aceluiasi raport, in aproape toate statele membre UE, inclusiv in Romania, femeile sunt in continuare cele care stau mai mult timp acasa si aloca circa 5 ore pe zi activitatilor gospodaresti. Timpul acordat de femei treburilor casnice este dublu fata de cel pe care il aloca barbatii. Studiul a fost efectuat pe un esantion de 1.700 de persoane si are o marja de eroare de 2,3%.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.