"Discutia e interesanta, dar fara niciun fel de dubiu, excesul de fier provoaca unele boli ca obezitatea si bolile cardio-vasculare", a spus directorul Institutului de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, prof. dr. Constantin Ionescu-Targoviste, joi, la Realitatea Tv. Acesta a spus ca problema principala nu e anemia, aceasta este o diversiune. "Problema este nutritia umana, faptul ca oamenii nu consuma alimente care contin fier, dar excesul de fier poate duce la probleme grave", a mai spus Targoviste.Presedintele Federatiei Sindicatelor din Agricultura, Dragos Frumosu, a declarat, joi, la acelasi post de televiziune, ca "si cea mai mica moara ar fi obligata sa faca investitii de cel putin 10.000 de euro, iar costul acestor investitii s-ar reflecta sigur in pretul fainii si implicit al painii".

Dragos Frumosu a mai spus ca tehnologia pentru obtinerea fainii fortifiate este una destul de sofisticata si a atras atentia ca o dozare gresita a cantitatii de fier ar putea avea efecte foarte grave.

Potrivit profesorului Rodica Segal de la Universitatea din Galati, Facultatea de Industie Alimentara, restaurarea valorii nutritive a a alimentelor inseamna refacerea nutrientilor pe care acestea le contineau dar care se pierd prin procesele tehnologice, prin industrializare. In opinia profesorului Segal, intentia Ministerului Sanatatii de fortifiere universala a painii nu este propriu-zis o fortifiere, ci o restaurare a proprietatilor pe care le are graul, dar pe care le pierde prin procesare. Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR) apropus, miercuri, sa se utilizeze faina fortifiata doar pentru o anumita cantitate de paine, urmand ca acest tip de faina sa fie utilizat integral in cazul programului "Laptele si Cornul".