Ministrul Muncii, Gheorghe Barbu, a spus ieri ca peste 1,6 milioane de pensionari vor beneficia de o majorare a pensiilor cu 14-15% in medie, de pe urma adoptarii Ordonantei de Urgenta privind modificarea Legii pensiilor.

"Pana in anul 1962 nu a fost obligatoriu prin lege sa fie inscris pe cartea de munca salariul avut, drept urmare, in aceste cazuri se calcula cu salariul minim din vremea respectiva. Utilizand salariul minim, foarte multi pensionari pierdeau", a aratat ministrul Gheorghe Barbu.

Ordonanta adoptata ieri de Guvern va intra in vigoare in luna iulie, cand vor ajunge primii bani la acei pensionari care nu aveau trecute pe cartea de munca drepturile salariale.

Ministrul Muncii a explicat ca aceasta intarziere este justificata, avand in vedere faptul ca reprezentantii Casei de Pensii vor trebui sa faca verificari la peste 1,6 milioane de pensionari.

"Este prevazut ca aceasta ordonanta sa intre in vigoare incepand cu luna iulie a anului 2007. Pana atunci, Casa de Pensii va trebui sa ia masuri tehnice pentru ca plata drepturilor sa se faca din iulie", a declarat Barbu.

"Astfel, veniturile acestei categorii de pensionari ar putea creste, in medie, cu 14-15%", a mai aratat ministrul Gheorghe Barbu.