Niciun cadru didactic care a facut politie politica nu va mai preda la catedra

Cel mai devreme din 2008, dascalii cu probleme de sanatate vor fi dati mai usor afara, locul suplinitorilor va fi luat de profesorii asociati si toti dascalii vor fi verificati daca au facut sau nu politie politica inainte de 1989. Toate schimbarile aduse statutului profesorului pot fi gasite in noul proiect de lege privind statutul personalului didactic, postat ieri pe site-ul Ministerului Educatiei. Noua lege introduce notiunea de dezvoltare a carierei didactice si desparte activitatea educationala de cea manageriala.

Cadrele didactice, date afara mai usor

Prevederile legii vizeaza schimbari atat pentru invatatorii si profesorii de gimnaziu, cat si pentru profesorii universitari. insa, potrivit articolului 29 al proiectului, conducerea unitatii scolare, cu acordul consiliului profesoral sau al consiliului de administratie, poate solicita oricarui dascal sa se prezinte la un nou examen medical, in cazul in care constata ca acesta nu mai este apt din punct de vedere profesional. Daca profesorul gasit in culpa nu se supune cererii consiliului de administratie, i se poate desface contractul de munca.

Proiectul introduce sanctiuni noi si un avertisment scris dat dascalului gasit in culpa, care nu exista in legea actuala. Comisia de ancheta poate decide diminuarea salariului pe o perioada de la o luna pana la trei luni. Spre deosebire de legea in vigoare, noul proiect nu precizeaza daca cei cinci membri ai comisiei de disciplina trebuie sa aiba cel putin gradul didactic al profesorului pe care il judeca.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.