Desi sunt obligate de lege, primariile nu se grabesc cu inventarierea cladirilor cu risc seismic * In ultimii 10 ani au fost consolidate doar 12 cladiri, in toata tara

Duminica, 4 martie, comemoram 30 de ani de la seismul din 1977, moment de reflexie si inventar. Ce s-a facut dupa 1989 in materie de consolidare seismica? Nu mare lucru, practic desi, teoretic cel putin, legislatia a fost definitivata.

"In ultimii 10 ani am reusit sa consolidam 10 cladiri in Bucuresti si alte doua in tara. Suntem in executie cu alte 11 cladiri in Capitala. Insa este mult prea putin", a explicat, ieri, ministrul delegat pentru Lucrari Publice, Laszlo Borbely. Acesta a atras din nou atentia primariilor, ca raspund si au obligatia sa consolideze cladirile cu risc seismic. De aceea, se va reintalni cu primarii de sector din Bucuresti care nu au transmis oficialului datele privind numarul de cladiri cu risc seismic ridicat.

Primariile erau obligate, in noua luni de la aparitia legii, sa identifice imobilele de peste trei etaje si cu spatii publice la parter care reprezinta pericol in caz de cutremur si sa transmita datele ministrului. Termenul a expirat la 28 februarie si doar Primaria Sectorului 2 a facut un astfel de inventar, iar Primaria Sectorului 4 a inregistrat toate cladirile cu risc seismic, nu doar cele cu spatii publice la parter.

"Suntem singura tara din Europa care oferim facilitati proprietarilor din imobilele cu risc seismic. Cu toate acestea, programul merge greu pentru ca nu toti proprietarii sunt de acord. Am discutat cu juristii si nu putem incepe consolidarea decat daca fiecare proprietar al cladirii isi da acordul. Intotdeauna insa exista cineva care se opune din diverse motive si nu cred ca acest lucru este normal. In situatii de exceptie trebuie luate masuri de exceptie", a explicat Borbely.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.