Guvernul britanic a decis liberalizarea accesului lucratorilor romani intr-o maniera graduala, ceea ce presupune mentinerea obligatiei de a obtine autorizatia de munca anterior inceperii activitatii. Institutia care se ocupa de procesarea aplicatiilor este Home Office (Centrul de procesare a aplicatiilor de munca/rezidenta), cu sediul la Sheffield.

Aici, imigrantii isi vor inregistra solicitarea de obtinere a autorizatiei care va fi analizata de catre o comisie speciala. Angajatorul va solicita la aceeasi institutie permisiunea de a angaja cetateanul respectiv, demonstrand ca a facut publicitate locului de munca si va justifica de ce prefera un roman unui cetatean britanic. Dupa obtinerea avizului favorabil, lucratorul trebuie sa depuna un al doilea dosar la Home Office, iar angajatorul il va informa ce documente sa anexeze. in final, lucratorul va primi permisul violet, care ii permite sa lucreze pe teritoriul Marii Britanii. Acesta se limiteaza numai la angajatorul si la slujba respective. in cazul in care se doreste schimbarea locului de munca, se va relua intregul proces.

Nu au nevoie de permis de munca persoanele cu pregatire superioara, ce corespund cerintelor programului "Migrantilor inalt calificati", lucratorii detasati de companii din Romania, cei ce au lucrat in Marea Britanie minimum un an, anterior anului 2007, si liber-profesionistii. Acestia trebuie sa obtina un certificat de inregistrare, albastru. in acest sens, vor depune la Home Office o cerere completata pe un formular tipizat, care se gaseste pe site-ul Ministerului de Interne britanic.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.