Nu este pentru prima oara cand artisti reprezentand jazz-ul din arealul baltic prieten au evoluat pe scenele noastre de concert si festival: sa amintim astfel recitalul de saxofon solo sustinut de Petras Vysniauskas si evolutia bateristului lituanian Vladimir Tarasov in tandem cu saxofonistul bulgar Anatoly Vapirov, in contextul editiei 2005 a Festivalului International de Jazz "Richard Oschanitzky" de la Iasi...

Cu prilejul zilei nationale a Lituaniei, Ambasada acestei tari la Bucuresti a organizat in seara de 19 februarie a.c. un concert la Sala Amfiteatru a Teatrului National din Capitala "concert destinat exclusiv invitatilor "grupul oaspete fiind prezent in fata fanilor romani ai genului in seara urmatoare (20 februarie) la Art Jazz Club din proximitatea Galeriilor "Orizont".

Lithuanian Jazz Trio reuneste personalitati interpretative pregnante, atat saxofonistul pianist Vytautas Labutis, cat si basistul compozitor Leonid Shinkarenko si bateristul cantaret Arvydas Jofe vadindu-se incontestabil drept virtuozi ai instrumentelor pe care le stapanesc cu aplomb. Desi pusa sub semnul insolitului, originalitatea frapanta a demersului lor cucereste prin culoare, energie si coerenta, pigmentate nu o data cu tente de umor si autopersiflare.

Creativitatea celor trei muzicieni se doreste subsumata unor arhitecturi sonore complexe, foarte bine articulate, urmand unor laborioase cautari si eforturilor de ameliorare a punerii lor in pagina interpretativa. Rezultanta oferita auzului apare mai cuprinzatoare decat aceea a unui trio obisnuit, grupul apeland cu succes la auxiliare electro-acustice "cutia cu efecte aditionata chitarei bas, laptop-ul si claviatura manuite de saxofonist, percutia electronica venind in completarea arsenalului instrumentelor bateriei.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.