Descendentii boierului craiovean Barbu Druga revendica in instanta un numar de 26 de piese de sculptura, pictura si arta decorativa care se afla in patrimoniul Muzeului de Arta din Craiova, transmite corespondentul Mediafax.

Directorul Muzeului de Arta Craiova, Florin Rogneanu, sustine insa ca persoanele care revendica aceste obiecte nu au prezentat niciun act prin care sa ateste dreptul de proprietate asupra bunurilor solicitate.

"Sunt sase persoane care solicita cele 26 de piese. Nu au venit cu niciun act de proprietate. Doar cu o poza in care se afla una dintre piese si cu amintirile unei nepoate indepartate ale sotiei boierului", a declarat Rogneanu.
Potrivit acestuia, descendentii boierului Barbu Druga au dat in judecata Ministerul Culturii, Ministerul Finantelor, Muzeul de Arta din Craiova si Muzeul National de Arta din Capitala. "Noi am dori ca acest proces sa-l stramutam la Craiova pentru ca el acum este pe rolul Tribunalului Bucuresti intrucat au dat in judecata si Ministerul Culturii si Muzeul National de Arta din Capitala. Aceasta din urma institutie a fost chemata pentru nu stiu ce donatie pe care ar fi facut-o boierul. Ei apreciaza ca regimul comunist l-au determinat sa faca acele acte de donatie", a mai spus Rogneanu.

Printre piesele revendicate se afla si o copie tarzie a sculpturii "Cele 3 gratii" a lui Antonio Canova, considerata a fi una dintre cele mai valoroase opere revendicate de mostenitorii lui Barbu Druga. "Nu stim care este valoarea celor 26 de piese pentru ca ele nu au fost scoase din muzeu, nu au participat la vreo licitatie publica si nici asigurate nu sunt. Nu le-am asigurat pentru ca nu avem bani", a mai spus Rogneanu.

Presedintele Consiliului Judetean Dolj, Ion Prioteasa, sustine ca in acest proces va angaja intregul Departament Juridic al institutiei. "Am luat deja legatura cu Directia Juridica. Sunt in total 15 juristi care vor lucra pe acest caz. Am inteles ca descendentii au angajat un avocat care l-a ajutat si pe Regele Mihai si inca doua case de avocatura", a afirmat Prioteasa. El sustine ca printre cei care revendica cele 26 de piese de muzeu este si fostul director al Filarmonicii "Oltenia", dirijorul Modest Cichirdan.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.