Costul structurii de rezistenta pentru o cladire porneste de la 150 euro mp si poate ajunge pana la 600 de euro mp, in unele cazuri chiar sa depaseasca valoarea unei constructii noi, a declarat, pentru NewsIn, Madalin Coman, director tehnic in cadrul companiei Popp&Asociatii.
"O cladire consolidata nu ajunge intotdeauna la parametrii unei constructii noi din punct de vedere al rezistentei. In aceste situatii, legea permite ca parametrii cladirii consolidate sa fie jumatate din cei ai unei constructii noi, iar pentru o cladire situata in centrul istoric, ponderea este de 60% din parametrii impusi", a explicat Madalin Coman.

Este foarte costisitor pentru un proprietar sa aduca o cladire cu bulina rosie la parametrii comparabili cu ai unei cladiri noi. Se lucreaza foarte greu pentru o cladire deja existenta, deoarece implica anumite impedimente legate de spatiu, de modul cum se realizeaza consolidarea propriu-zisa, apreciaza Coman. In functie de cladire si de timpul de executie se folosesc in special materiale din beton si din metal. Pentru consolidarea structurilor de rezistenta se mai utilizeaza fibra din sticla, care a demonstrat o rezistenta de zece ori mai mare decat otelul.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.