Preturile mari ale apartamentelor din blocurile vechi sau noi au determinat o crestere a cererii pentru terenurile din apropierea marilor orase.

Terenurile reprezinta segmentul care a inregistrat cel mai mare procent de crestere a preturilor pe piata imobiliara. Motivele sint simple: multi aleg sa-si construiasca o casa, deoarece suma la care se ridica aceasta investitie este aproximativ la fel de mare cu cea facuta pentru a aduce in stare locuibila un apartament dintr-un bloc vechi. Pentru acest an se anunta o crestere mai lenta a preturilor, chiar daca se asteapta o crestere a cererii nu numai din partea marilor investitori, ci si din partea celor care vor un teren mic pentru a construi locuinta mult visata. "Cererea a inregistrat un trend ascendent in ultimii ani, crescind in acelasi timp cu puterea de cumparare", spune Liviu Ureche, Certified International Properties Specialist. Deja in comunele din apropierea Capitalei se construieste intens.

Crestere in masa

Daca in Bucuresti chiar si in zonele nu foarte bine cotate metrul patrat de teren construibil costa citeva sute de euro, in ceea ce priveste localitatile din apropiere pretentiile proprietarilor sint mult mai mici, chiar daca si in cazul acestora s-a inregistrat o crestere a preturilor. "In ultimul an terenurile din jurul Capitalei s-au apreciat cu 20-50%. Pentru anul acesta vom avea cresteri de 10-25%, dar numai pentru terenurile care vor fi dotate cu utilitati, care se vor afla linga o mare dezvoltare imobiliara, deci care vor suporta intr-un fel sau altul investitii", spune Calin Clinciu, director de comunicare al companiei Euroest.

Unde se cauta

Agentii imobiliari spun ca deja se poate contura o harta a localitatilor apreciate de catre bucuresteni. Acestia spun ca cele mai multe cereri sint pentru Otopeni, Corbeanca, Pipera-Tunari, Stefanesti, Cernica, Popesti-Leordeni, Domnesti, Mogosoaia. Cum arata terenul ideal? In afara de pret, acest lucru depinde de momentul in care se vor demara lucrarile la viitoarea constructie. "Cei care vor sa construiasca imediat cer un teren cu utilitati minime, adica energie electrica, drum si care sa se afle intr-o zona dezvoltata cu vecinatati. Cei care doresc sa construiasca peste citiva ani se intereseaza mai mult de potentialul zonei si de planurile edililor locali de a dezvolta infrastructura utilitara si rutiera in zona", spune Calin Clinciu. Sint cautate terenurile situate in intravilanul construibil.

Preturile difera

Agentii imobiliari spun ca cele mai ieftine terenuri se gasesc in zona de sud si de est a Capitalei, in vreme ce preturile cele mai mari sint cerute pentru parcelele din zona de nord a Bucurestiului. "Preturile se incadreaza intre 45 si 100 de euro pe metrul patrat, in functie de infrastructura oferita, punctul cardinal de referinta, distanta fata de oras, accesul in oras, apropierea de o padure sau de un lac, ori de dezvoltarea locala", spune Liviu Ureche. Conform celor de la agentia Euroest, in cazul unor terenuri in zone aflate la mare pret pe piata imobiliara se poate ajunge insa si la un pret de peste 300 de euro/mp. Preturile sint valabile in cazul parcelelor de 500-1.000 mp, deoarece in cazul in care se achizitioneaza suprafete mari, cautate in general de marii investitori, pretul scade.

Astfel, cele mai mari preturi sint in Pipera-Tunari, unde se cer 150-350 euro/mp, in vreme ce in Otopeni pretul este de 100-150 euro/mp, iar in Corbeanca se ajunge la 80-100 euro/mp. In Stefanesti, metrul patrat de teren se vinde cu 60-80 euro, in Cernica se ajunge la 80-120 euro/mp, in vreme ce in Mogosoaia pretul este de 80-100 euro/mp. Cele mai mici preturi sint in Popesti-Leordeni, de 40-60 euro/mp, Domnesti - 30-40 euro/mp si comuna Berceni, unde se cer 35-55 euro/mp. "Cererile pentru astfel de terenuri vin, in cea mai mare parte, din partea persoanelor din clasa medie", spune Nelu Draghici, directorul agentiei Profimob.

Cit costa casa

Cei care vor ca imobilul in care vor locui sa fie exact asa cum au visat pot fie sa-l realizeze in regie proprie, prin angajarea unei echipe de constructori care lucreaza pe cont propriu, fie sa incheie un contract cu o firma de constructii. Alegerea construirii unui imobil in regie proprie, prin angajarea unei echipe de mesteri, este considerata cea mai rentabila varianta de catre cei care isi ridica o locuinta. Manopera il va costa pe proprietar, in cazul in care apeleaza la un "meserias", in jur de 51 de euro metrul patrat construit, la rosu.

In ceea ce priveste alegerea unei firme, in prezent pe piata se practica un pret mediu de 500 de euro/mpc, cu TVA, pret in care sint incluse finisajele. Astfel, pentru o casa de 150 mpc, pretul ar fi de 75.000 de euro. La aceasta se adauga proiectul arhitectului, pretul terenului si remuneratia dirigentului de santier.

Chiar in cazul in care s-ar opta pentru o suprafata aflata la marginea orasului, in zona de sud, cum ar fi localitatea Domnesti, s-ar achita pentru 400 de metri patrati peste 16.000 de euro. De asemenea, trebuie angajat un diriginte de santier. Acesta este singura persoana care poate sa verifice daca proiectul este realizat corect. Angajarea unui diriginte de santier costa intre 100 si 500 de euro lunar, in functie de perioada pe care acesta va trebui sa o petreaca pe santier. Cu banii cheltuiti pentru autorizatii si alte taxe pretul unei astfel de locuinte este sub 100.000 de euro, adica aproximativ la fel ca pentru un apartament cu trei camere. La aceasta suma se adauga insa cheltuielile pentru utilitati, care ajung la citeva mii de euro.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.