Spectacolul "Burghezul gentilom", o adaptare libera dupa Moliere, realizata la Teatrul National din Bucuresti (TNB) de regizorul Petrica Ionescu, a fost invitat la Teatrul Phnix - Scene Nationale de Valenciennes.

"Directorul general al Centrului national, Lew Bogdan, a fost miercuri seara la spectacol si doreste sa il invite stagiunea viitoare, pentru o saptamana, la Valenciennes", a declarat Ion Caramitru, directorul TNB. Phnix a fost deschis pentru public in 1998 si are circa 25.000 de spectatori pe an.
Dansul, muzica si teatrul isi gasesc deopotriva locul in repertoriul acestei institutii cu statut de scena nationala in Franta. In afara de spectacole, programeaza intalniri intre public si artisti, conferinte si ateliere de formare (pentru profesionisti si amatori).

O productie de anvergura, cu decoruri mari, actori, solisti vocali, cor, orchestra, solisti si ansamblu de balet, "Burghezul gentilom" se joaca la Sala Mare a Teatrului National din Bucuresti, incepand din septembrie. Regizorul stabilit in Franta Petrica Ionescu a localizat "Burghezul..." in Romania si l-a teleportat in anul 2000, facand din noii imbogatiti romani, grosolani si inculti, personaje principale.