Rand pe rand, transportatorii auto, profesorii si pensionarii se pregatesc sa-si ceara drepturile in strada. Asta dupa ce, pentru a doua saptamana consecutiv, cele cinci mari confederatii sindicale si-au continuat protestele fata de initiativa Guvernului de a modifica Codul muncii. Ieri a fost randul sindicalistilor din cercetare sa picheteze sediul Ministerului Educatiei.

Transportatorii scot 5.000 de oameni in strada

In mai putin de o saptamana, pe 10 martie, transportatorii auto vor organiza un miting, urmat de un mars de protest in Capitala la care s-a anuntat ca vor lua parte nu mai putin de 5.000 de membri ai organizatiei. In acest fel, transportatorii auto protesteaza fata de nerespectarea contractului colectiv de munca in societatile de transport si inghetarea fondurilor pentru salarii. Presedintele Conventiei Sindicale Nationale a Transportatorilor din Romania, Ioan Radoi, ne-a declarat ca din cauza expirarii contractului colectiv de munca si a inghetarii fondurilor pentru salarii "nu mai putem negocia cu Guvernul". In aceasta situatie, Radoi spune ca razboiul este iminent. "Dupa marsul de protest urmeaza sa fixam un calendar in functie de ce vom conveni in cadrul Conventiei", a precizat pentru "Curierul national", Ioan Radoi.

Dascalii vor salarii mai mari...

Un alt conflict care a inceput inca de pe vremea fostei guvernari si s-a intins pana in prezent, este acela din cadrele didactice si Executiv. Federatiile din invatamant vor ca dascalii sa beneficieze de indexarea cu 12 la suta a lefurilor, crestere de care s-au bucurat toate categoriile bugetare si care a fost prevazuta intr-o hotarare emisa de fostul Executiv.

Dar actualul Guvern se scuza si spune ca vina apartine Guvernului PSD, care nu a prevazut in buget si suma necesara. Dupa intalnirea pe care au avut-o saptamana trecuta cu premierul Tariceanu, sindicalistilor li s-a promis o intrevedere cu secretarii de stat, dar liderul Federatiei Educatiei Nationale (FEN), Catalin Croitoru, spune ca nu a aflat inca o data exacta. In ochii dascalilor, primul ministru Tariceanu "si-a castigat faima de neparolist". Croitoru mentioneaza ca daca Guvernul nu va trata situatia cu profesionalism "va urma replica noastra, pentru ca tensiunile profesorilor din teritoriu cresc de la o zi la alta", a mai adaugat liderul FEN.

Ieri dimineata, in ciuda frigului de afara, membrii Federatiei Sindicatelor Lucratorilor din Cercetare-Proiectare din Romania, au pichetat sediul Ministerului Educatiei. Sindicalistii sustin ca nu si-au primit drepturile salariale de cinci luni si denunta incalcarea cadrului legislativ, prin impiedicarea crearii Autoritatii Nationale pentru Cercetare Stiintifica si trecerea acesteia in coordonarea primului-ministru, asa cum prevede politica europeana in domeniu. Deoarece, la incheierea discutiilor, nu s-a ajuns la o intelegere, sindicalistii au anuntat ca saptamana viitoare vor picheta Palatul Cotroceni.

... pensionarii - medicamente compensate

Nemultumirile i-au cuprins si pe pensionari. Acestia critica hotararea Ministerului Sanatatii de a renunta, incepand cu 1 aprilie, la compensarea cu 90 la suta a medicamentelor. Varstnicii cer mentinerea listei medicamentelor compensate, concomitent cu cresterea preturilor acestora. Daca ministerul nu va reveni asupra acestei decizii, membrii sindicatului vor iesi in strada. Confederatiile sindicale (Cartel Alfa, BNS, CNSLR Fratia, CSDR si Meridian), cele care au dat la inceputul saptamanii trecute tonul protestelor de strada, ca urmare a intentiei

Guvernului de a schimba legislatia muncii, vor incheia vineri pichetarile Prefecturilor. De luni insa, sindicalistii vor organiza mitinguri in cascada, pana pe 18 martie, in resedintele de judet. "Daca propunerile de modificare ale CM vor aduce atingere grava drepturilor lucratorilor si sindicatelor, cele cinci confederatii sindicale vor declansa greva generala", a declarat presedintele BNS, Dumitru Costin.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.